Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

5 Príznakov a znamení intolerancie laktózy

26.04.2021

Laktóza je druh cukru, ktorý sa prirodzene nachádza v mlieku väčšiny cicavcov.

Intolerancia laktózy je stav charakterizovaný príznakmi ako bolesť žalúdka, nadúvanie, plynatosť a hnačka, ktoré sú spôsobené malabsorpciou laktózy.

U ľudí je enzým známy ako laktáza zodpovedný za štiepenie laktózy na trávenie. To je obzvlášť dôležité u dojčiat, ktoré potrebujú laktázu na trávenie materského mlieka.

Postupným starnutím však deti produkujú čoraz menej laktázy.

V dospelosti až 70% ľudí už neprodukuje dostatok laktázy na správne trávenie laktózy v mlieku, čo vedie k symptómom pri konzumácii mliečnych výrobkov. Toto je obzvlášť bežné pre ľudí mimoeurópskeho pôvodu.

U niektorých ľudí sa môže prejaviť intolerancia laktózy po operácii alebo v dôsledku gastrointestinálnych ochorení, ako sú vírusové alebo bakteriálne infekcie.

Tu je 5 najbežnejších príznakov a prejavov intolerancie laktózy.

Bolesť a nadúvanie žalúdka

Bolesť a nadúvanie žalúdka sú častými príznakmi intolerancie laktózy u detí i dospelých.

Keď telo nie je schopné štiepiť laktózu, prechádza črevom, až kým sa nedostane do hrubého čreva (1).

Sacharidy, ako je laktóza, nemôžu byť absorbované bunkami lemujúcimi hrubé črevo, ale môžu byť fermentované a odbúravané prirodzene sa vyskytujúcimi baktériami, ktoré tam žijú, známe ako mikroflóra (2).

Táto fermentácia spôsobuje uvoľňovanie mastných kyselín s krátkym reťazcom, ako aj plynov vodíka, metánu a oxidu uhličitého (1).

Výsledný nárast kyselín a plynov môže viesť k bolestiam a kŕčom v žalúdku. Bolesť sa zvyčajne nachádza okolo pupka a v dolnej polovici bruška.

Pocit nadúvania je spôsobený nárastom vody a plynov v hrubom čreve, čo spôsobí pretiahnutie steny čreva, známe tiež ako distenzia (2).

Je zaujímavé, že množstvo nadúvania a bolesti nesúvisí s množstvom prijatej laktózy, ale s citlivosťou jednotlivca na pocity roztržitosti. Frekvencia a závažnosť symptómov sa preto môžu u jednotlivcov významne líšiť (2, 3).

Napokon nadúvanie, rozťahovanie a bolesť môžu u niektorých ľudí viesť k nevoľnosti alebo dokonca k zvracaniu. Toto je zriedkavé, ale pozorovalo sa to v niektorých prípadoch vrátane detí (4, 5).

Je dôležité poznamenať, že bolesť brucha a nadúvanie sú bežné príznaky, ktoré môžu vyplynúť z iných príčin, ako je prejedanie sa, iné druhy malabsorpcie, infekcie, lieky a iné choroby.

Hnačka

Hnačka je definovaná ako zvýšená frekvencia, likvidita alebo objem stolice. Oficiálne je prechod viac ako 200 gramov stolice za 24 hodín klasifikovaný ako hnačka (6).

Intolerancia laktózy spôsobuje hnačky zväčšením objemu vody v hrubom čreve, čo zvyšuje objem a tekutý obsah stolice. Je častejšia u dojčiat a malých detí ako u dospelých (1, 7).

V hrubom čreve mikroflóra fermentuje laktózu na mastné kyseliny a plyny s krátkym reťazcom. Väčšina, ale nie všetky, tieto kyseliny sa absorbujú späť do hrubého čreva. Zvyšky kyselín a laktózy zvyšujú množstvo vody, ktoré telo uvoľňuje do hrubého čreva (1, 2).

Všeobecne musí byť v hrubom čreve prítomných viac ako 45 gramov uhľohydrátov, aby spôsobili hnačku. V prípade laktózy je to ekvivalent vypitia 3–4 šálok (asi 750 ml až 1 liter) mlieka za predpokladu, že žiadna z laktózy nie je trávená pred dosiahnutím hrubého čreva (2).

Nie všetky sacharidy, ktoré spôsobujú hnačky, však nepochádzajú z laktózy. V skutočnosti sa 2 - 20% všetkých skonzumovaných sacharidov dostane do hrubého čreva nestrávených u zdravých ľudí (2).

Nakoniec existuje aj veľa ďalších príčin hnačky okrem intolerancie laktózy. Patria sem strava, iné druhy malabsorpcie, lieky, infekcie a zápalové ochorenia čriev (6).

Zvýšené množstvo plynu

Fermentácia laktózy v hrubom čreve zvyšuje produkciu plynov: vodík, metán a oxid uhličitý (1, 8).

V skutočnosti u ľudí s neznášanlivosťou laktózy je mikroflóra hrubého čreva veľmi dobrá pri fermentácii laktózy na kyseliny a plyny. To vedie k tomu, že v hrubom čreve fermentuje viac laktózy, čo ďalej zvyšuje plynatosť (2).

Množstvo vyprodukovaného plynu sa môže od človeka k človeku enormne líšiť v dôsledku rozdielov v účinnosti mikroflóry, ako aj v miere reabsorpcie plynu v hrubom čreve (2).

Je zaujímavé, že plyny vyrobené z fermentácie laktózy nemajú žiadny zápach. V skutočnosti zápach plynatosti pochádza z rozkladu bielkovín v čreve, nie zo sacharidov (2).

Zápcha

Pre zápchu sú charakteristické tvrdé, zriedkavé stolice, pocity neúplnej stolice, nepríjemné pocity v žalúdku, nadúvanie a nadmerné namáhanie (9).

Môže to byť ďalší údaj o intolerancii laktózy, aj keď je to oveľa zriedkavejší príznak ako hnačka.

Keď baktérie v hrubom čreve fermentujú nestrávenú laktózu, produkujú plynný metán. Predpokladá sa, že metán spomaľuje čas potrebný na pohyb potravy cez črevo, čo u niektorých ľudí vedie k zápche (1).

Doposiaľ boli zápalové účinky metánu študované iba u ľudí so syndrómom dráždivého čreva a nadmerným množením baktérií. Preto zápcha nie je bežne spojená s intoleranciou laktózy, aj keď sa udáva ako príznak (1, 10, 11, 12).

Medzi ďalšie príčiny zápchy patrí dehydratácia, nedostatok vlákniny v strave, niektoré lieky, syndróm dráždivého čreva, cukrovka, hypotyreóza, Parkinsonova choroba a hemoroidy (9).

Ďalšie príznaky

Zatiaľ čo primárne známe príznaky intolerancie laktózy sú gastrointestinálneho pôvodu, niektoré prípadové štúdie uviedli ďalšie príznaky, vrátane (4, 13):

  • Bolesti hlavy
  • Únava
  • Strata koncentrácie
  • Bolesť svalov a kĺbov
  • Vredy v ústach
  • Problémy s močením
  • Ekzém

Tieto príznaky však neboli stanovené ako skutočné príznaky intolerancie laktózy a môžu mať aj iné príčiny (8, 15).

Niektorí ľudia s alergiou na mlieko môžu navyše mylne pripisovať svoje príznaky intolerancii laktózy.

V skutočnosti má až 5% ľudí alergiu na kravské mlieko a je častejšia u detí (16).

Alergia na mlieko a intolerancia laktózy spolu nesúvisia. Zvyčajne sa však vyskytujú spoločne, čo môže sťažiť identifikáciu príčin symptómov (17).

Medzi príznaky alergie na mlieko patria (16):

  • Vyrážky a ekzémy
  • Zvracanie, hnačky a bolesti žalúdka
  • Astma
  • Anafylaxia

Na rozdiel od intolerancie laktózy môže byť alergia na mlieko životu nebezpečná, preto je dôležité stanoviť presnú diagnózu príznakov, najmä u detí.

Čo robiť, ak máte príznaky

Pretože príznaky intolerancie laktózy sú pomerne všeobecné, je dôležité stanoviť presnú diagnózu pred odstránením mliečnych výrobkov z potravy (18).

V skutočnosti sa ukázalo, že veľa ľudí, ktorí si myslia, že trpia neznášanlivosťou laktózy, pretože sa u nich tieto príznaky vyskytli, absorbujú laktózu normálne.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti často diagnostikujú intoleranciu laktózy pomocou dychového testu na vodík. To zahŕňa požitie 1,8 gramu laktózy a testovanie zvýšených hladín vodíka v dychu, ktoré sú spôsobené baktériami fermentujúcimi laktózu v hrubom čreve (1, 18).

Je zaujímavé, že až 20% ľudí s malabsorpciou laktózy nebude mať pozitívny test a niektorí ľudia, ktorí majú pozitívny test, nebudú mať vôbec žiadne príznaky (1, 8).

Je to tak preto, lebo nie všetci ľudia s malabsorpciou trpia neznášanlivosťou laktózy.

Intolerancia laktózy je definovaná prítomnosťou hlásených príznakov a závisí to od toho, ako citlivá je osoba na účinky malabsorpcie, ako aj od množstva laktózy v potrave (2).

Liečba intolerancie laktózy zvyčajne spočíva v obmedzení alebo vyhýbaní sa potravinám s vysokým obsahom laktózy, ako sú mlieko, syrová nátierka, smotana a zmrzlina (8).

Ľudia s neznášanlivosťou laktózy však často tolerujú až 1 šálku (240 ml) mlieka, najmä ak sa šálka rozleje po celý deň. To zodpovedá 12–15 gramov laktózy (1, 19).

Ľudia navyše často lepšie znášajú fermentované mliečne výrobky, ako sú syry a jogurty, takže tieto potraviny môžu pomôcť ľuďom uspokojiť svoje potreby vápnika bez toho, aby spôsobovali príznaky (1, 2).

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2007.03557.x/abstract
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22917167
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23632346
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1743216/pdf/v081p00167.pdf
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26715082
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3538472/
7. https://waojournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40413-017-0173-0
8. http://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5380/htm
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24267606
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3093012/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17397408/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18482250/
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10776747
14. https://www.karger.com/Article/Abstract/237632
15. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)74183-0/fulltext
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26022871
17. http://www.ingentaconnect.com/content/ocean/aap/2012/00000033/00000005/art00009;jsessionid=5im98p4u6imkt.x-ic-live-02
18. http://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5339/htm
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20404262

menu