Po
celý rok sa zameriavame na rozvíjanie vzťahov, ktoré máme s našou rodinou a priateľmi.
Avšak, rovnako dôležité je venovať pozornosť aj fyzickej stránke našich
sŕdc. Prinášame vám niekoľko potravín, ktoré môžete pridať do svojho
jedálnička a ktoré vám pomôžu zachovať zdravé srdiečko.
1. Cesnak - zlúčeniny nachádzajúce sa v cesnaku pomáhajú znížiť
zápal, znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu a pôsobia preventívne pred
upchávaním krvných ciev. Taktiež má antibakteriálne a anti-vírusové vlastnosti.
2. Ryby - losos,
makrela, sardinky, sardely a pstruhy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny,
ktoré podporujú kardiovaskulárne zdravie v mnohých ohľadoch. Omega-3 mastné kyseliny sú potrebné, aby boli naše cievy čisté a znižujú riziko vzniku
krvných zrazenín, pomáhajú znižovať krvný tlak, cholesterol a hladinu
triglyceridov. Ak hľadáte rastlinné zdroje omega-3 mastných kyselín, skúste
vlašské orechy alebo ľanové semienka.
3.
Slnečnicové semená - obsahujú vitamín E,
antioxidant, ktorý chráni LDL cholesterol pred oxidačným poškodením a udržiava
hromadenie LDL v cievach. Slnečnicové semienka obsahujú tiež širokú škálu
vitamínov a minerálov vrátane horčíka, ktorý pomáha našim krvným cievam.
4.
Šošovica - malá, ale mocná Šošovica má obrovské množstvo vlákniny, ktorá je
nevyhnutná pre kardiovaskulárne zdravie, pretože zachytáva nadmerné hladiny
cholesterolu a pomáha ich vylúčiť cez tráviaci trakt. Vláknina tiež pomáha
vyrovnávať hladinu cukru v krvi, podporuje chudnutie, takže
existuje veľa dôvodov, prečo ju zahrnúť do jedálnička.
5.
Tmavozelená listová zelenina - špenát, kel, mangold, rukola a ďalšie sú plné
antioxidantov, vlákniny a protizápalových fytonutrientov – a to všetko
podporuje náš kardiovaskulárny systém. Jesť tieto potraviny je ako jesť multivitamín!