Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Citlivosť detí s potravinovými alergiami by mohla znížiť experimentálna liečba

30.10.2022

Nové výskumy, financované z federálnych zdrojov ukazujú, že vystavovať deti s alergiou na vajcia, účinku vajec podávaných za dôsledne kontrolovaných podmienok, môže výrazne znížiť a dokonca eliminovať potenciálne život ohrozujúce alergické reakcie u niektorých detí.

Podľa výsledkov CDC, trpia asi 4 % detí v USA alergiou na niektoré potraviny. V súčasnej dobe jediným vhodným spôsobom, ako sa vyhnúť alergickej reakcii na niektoré potraviny, je dôsledne sa im vyhýbať. Postup známy ako orálna imunoterapia, ktorá funguje na princípe postupného znižovania citlivosti organizmu na alergické potraviny, je sľubný, ale zatiaľ iba v počiatočnom štádiu.

V New England Journal of Medicine bola publikovaná nová štúdia, podľa ktorej deťom s alergiou na vajcia, podávali malé, ale postupne sa zvyšujúce dávky vajec v podobe sušeného bielka po dobu 10 mesiacov, s následnou udržiavacou dávkou na niekoľko rokov.

U viac ako štvrtiny detí, ktoré boli liečené sušeným vaječným bielkom, sa alergické reakcie po dvoch rokoch úplne stratili.

„Tieto deti prešli od štádia vážnej alegickej reakcie po jedinom zahryznutí do potraviny s obsahom vajec do štádia s minimálnymi symptómami alebo sa dokonca u nich neobjavili žiadne alergické príznaky“ hovorí Robert Wood, ktorý riadi alergologické a imunologické oddelenie Detského centra Johna Hopkinsa v Baltimore. Hoci výsledky orálnych imunoterapeutických pokusov sú povzbudivé, Wood varuje, že liečba je stále v experimentálnom štádiu. „Sme stále vo fáze výskumu“ hovorí doktor Wood.

„Je ešte veľa vecí, ktoré je potrebné dopracovať pred tým, ako bude táto liečba pripravená na využitie v praxi“.

1 zo 4 detí prešlo cez vajíčkový test.

Táto štúdia je jednou z viacerých orálnych imunoterapeutických štúdií, financovaných Konzorciom pre výskum potravinovej alergie, ktoré boli vykonané prostredníctvom National Institutes of Health. V tomto výskume 55 deťom vo veku od 5 do 11 rokov s alergiou na vajcia bol pod starostlivým dohľadom podaný buď vaječný bielok v prášku (40 účastníkom) alebo kukuričný škrob (15 účastníkom) ako placebo. Deti s anamnézou ťažkej alergickej reakcie na vajíčka, ako je pokles krvného tlaku, do štúdie zahrnuté neboli.

Podľa výskumníkov, po dobu 10 mesiacov bola dávka vajca postupne zvyšovaná až kým dávka podaná deťom bola ekvivalentná približne 1/3 vajca denne v podobe sušeného vaječného bielka. Boli vykonané 3 experimenty s konzumovaním potraviny a to v dĺžke 10 mesiacov, 22 mesiacov a 24 mesiacov, pri ktorých boli deti vystavené zvyšujúcim sa dávkam vajec v podobe sušeného vaječného bielka. V rámci 24 mesačného testu, účastníkom bolopodané aj 1 skutočné vajce. Po 10 mesiacoch viac ako polovica (55%) sledovaných detí s vajíčkovou terapiou prešlo testami, kým v skupine s placebom, nikto. Pri 22 mesačnom experimente, 75% detí v skupine s vajíčkovou liečbou prešlo potravinovými testami. Tí, ktorí prešli 22-mesačnými testami, ukončili vajíčkovú liečbu a po dobu štyroch až šiestich týždňov nekonzumovali žiadne jedlá s obsahom vajec.

Najväčšia strata získanej tolerancie bola zistená po ukončení dennej expozície, čo naznačuje, že pre udržanie tolerancie je dôležité pokračovať v terapii po dlhšiu dobu. Na ilustráciu: Po 24 mesiacoch, iba 28 % zo zostávajúcich v skupine s vajíčkovou terapiou prešlo testami – avšak, všetky tieto deti jedli vajcia bez problémov po 30 a 36 mesiacoch. U väčšiny detí sa objavujú príznaky potravinovej alergie vo veku do 3 rokov, ale mnohé z nich vyrastú z tejto alergie do dosiahnutia školského veku.

U niektorých príznaky potravinovej alergie pretrvávajú až do dospelosti a niekedy môžu zostať na celý život. Vedec A. Wesley Burks, vedúci oddelenia pediatrie na Univerzite v Severnej Karoline, Chapel Hill, hovorí, že najdôležitejším cieľom pre budúci výskum je nájsť spôsob ako zistiť, kto vyrastie a kto včas nevyrastie z potravinovej alergie a pre koho bude orálna imunoterapia prínosom. Dodáva, že skutočnosť, že štyri z detí kvôli alergickej reakcii museli zo štúdie vylúčiť, potvrdila, že táto terapia nie je vhodná pre každého.

„Myslím, že je pravdepodobne malé percento detí, ktorých organizmus nebude tolerovať tento druh liečby a potrebujeme určiť, ako ich včas identifikovať“ hovorí. „Ale pre deti, ktoré vhodne reagujú, môže byť táto liečba životnou alternatívou.„

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

menu