Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

5 krokov na ukončenie fajčenia

04.02.2020

Je tu nový rok a šanca na nový štart, takže ak ste sa rozhodli prestať fajčiť v tomto roku, môžete čoskoro získať výhody zdravšieho tela a zdravšie bankové vyváženie!

Ukončenie fajčenia vedie k významnému zlepšeniu zdravia, ale mnohým ľuďom sa zdá ťažké prestať fajčiť, pričom každý január zopakuje rovnaké novoročné predsavzatie. Ak to znie ako vy, alebo ak sa pokúšate prvýkrát o predsavzatie, nastavte sa na úspech s týmito krokmi, aby ste prestali fajčiť.

1. Zistite, prečo fajčíte

Rôzni ľudia fajčia z rôznych dôvodov: nuda, nervozita, po jedle určitej potraviny, s alkoholom, s určitými priateľmi alebo rodinou, alebo v konkrétnom bare alebo udalosti.

Udržujte si prehľad o tom, kedy fajčíte a čo vás vyzývalo k tomu, aby vám to poskytlo obrovský pohľad na vaše špecifické spúšťače, ktoré potom pomáhajú vypracovať plán, ako sa vyhnúť chuti a bojovať proti nutkaniu fajčiť.

2. Nájdite atraktívnu alternatívu

Hneď ako ste prišli na vaše fajčiarske spúšťače, ďalším krokom je mať fantastické rozptýlenia, ktoré vám pomôžu vyhnúť fajčeniu. Napríklad, ak po jedle máte tendenciu fajčiť, namiesto toho choďte po večeri na prechádzku
(cigarety nechajte doma!). Alebo ak fajčíte v noci pri sledovaní televízie, zoznámte sa s priateľmi a majte večer plný hier alebo sa pridajte do knižného klubu alebo nočnej turistickej skupiny.

3. Chuti tvárou v tvár

Odporúčanie na odvykanie od fajčenia často hovorí o 4 krokoch ukončenia: oneskorenie, hlboké dýchanie, pitná voda a rozptyľovanie.

Oneskorenie: Čakanie päť minút po tom, ako cítite nutkanie na fajčenie, vám pomôže zastaviť rozptýlenie, pretože väčšina ľudí zistí, že túžba na fajčenie odišla.

Hlboké dýchanie: Pomáha vám relaxovať a bojovať proti chuti a čiastočne napodobňuje relaxačné riadené dýchanie spojené so samotným fajčením.

Pitná voda: Pomaly popíjať pohár vody a držať kvapalinu v ústach niekoľko sekúnd, pomáha zmierniť nutkanie na fajčenie.

Rozptyľovanie: Dajte si sprchu, choďte si zabehať, hrajte sa so psíkom alebo pleťte sveter - nechajte ruky zaneprázdnené, aby ste nemohli držať cigaretu.

4. Držte sa Quitterovho denníka

Zostaňte zodpovední tým, že si nastavíte "Quitterov denník". Urobte dôležité medzníky, ako je prvý deň bez cigariet, prvý týždeň, prvý mesiac a dokonca aj veci ako prekonanie vašej prvej stresujúcej udalosti bez toho, aby ste sa rozhodli fajčiť. 

A keď dostanete svoj denník, uistite sa, že označujete kľúčové dátumy, takže presne viete, čo vášmu telu robí lepšie, pretože ste vykopli zlozvyk.

5. Pozrite sa na prínosy pre zdravie

Viete, ako rýchlo sa začnete cítiť lepšie, hneď ako si vytrhnete cigarety?

  • 8 hodín po poslednej cigarete klesne hladina oxidu uhoľnatého a hladina kyslíka sa vráti do normálu, čo znamená, že vaše bunky sú už lepšie živené.
  • Do 48 hodín začne klesať riziko srdcového infarktu a váš pocit chuti a vône sa začne zlepšovať!
  • Počas 72 hodín budete môcť ľahšie dýchať, pretože vaše dýchacie cesty sa uvoľnia a vaša pľúcna kapacita začne stúpať.
  • V priebehu 2 týždňov až 3 mesiacov sa Váš krvný obeh zlepší, uľahčia sa cvičenia a zlepší vzhľad vašej pokožky.
  • Šesť mesiacov po ukončení fajčenia je menej pravdepodobné, že trpíte kašľom, nachladnutím, infekciami dutín, únavou a dýchavičnosťou.
  • Počas jedného roka nefajčenia sa zníži riziko srdcového infarktu na polovicu.
  • A keď sa dostanete až do vášho 10-ročného výročia od skončenia fajčenia, vaše riziko úmrtia na rakovinu pľúc je znížené na polovicu!
  • Vydržte to 15 okov a vaše riziko úmrtia na srdcový infarkt je rovnaké ako riziko človeka, ktorý nikdy nefajčil.
  • 15 rokov sa môže zdať skľučujúce práve teraz, ale všetky tieto roky sú tvorené jednotlivými dňami, jednotlivými hodinami a sériou jednoduchých rozhodnutí, že nebudete fajčiť.

Malá pomoc pri ukončení

Existuje veľa skvelých spôsobov, ako si môžete pomôcť prestať, vrátane hypnoterapie, kognitívnej behaviorálnej terapie a prírodných doplnkov, ktoré pomáhajú upokojiť úzkosť, stres a chute. Rhodiola rosea je adaptogénna
bylina, ktorá môže pomôcť vášmu telu vyrovnať sa so stresom, zvýšiť energetickú hladinu a zlepšiť emocionálnu pohodu.
L-theanín je ďalším fantastickým prírodným doplnkom, ktorý prepína vzory mozgových buniek do vzoru
uvoľneného, ​​ale bdelého stavu, takže sa budete cítiť menej úzkostlivo a lepšie sa zameriate na to, čo potrebujete urobiť. 

Jedna vec, na ktorú sa môžete zamerať, je, ako utrácať všetku hotovosť, ktorú ušetríte tým, že nefajčíte!

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

Referencie:

The Lung Association, “The Benefits of Quitting: Quit Now – Smart Steps Booklet: General Adult,” Accessed
Dec 31st, 2014.

menu