Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

6 priaznivých účinkov Biotínu

22.06.2020

1. Podpora zdravia nechtov

Krehké nechty sa ľahko štiepia alebo praskajú. Nedostatok biotínu môže viesť ku krehkým nechtom. Pre ľudí s týmto nedostatkom by užívanie doplnku výživy obsahujúci biotín mohlo zlepšiť silu ich nechtov.

Klinické štúdie ukázali, že užívanie biotínu môže v skutočnosti posilniť slabé a krehké nechty. Švajčiarska štúdia (1) preukázala 25-percentné zvýšenie hrúbky nechtovej platničky u tých s krehkými nechtami, ktorí užívali denne biotínové tablety.

2. Zvyšovanie zdravia vlasov

Riedenie vlasov a vypadávanie vlasov sú veľmi časté príznaky nedostatku biotínu (2) a môžu byť podporené doplnkom výživy. Biotin sa navyše považuje za látku, ktorá prirodzene podporuje zdravý rast vlasov, pretože sa podieľa na produkcii keratínu, hlavnej zložky vlasov.

3. Podporuje zdravie pokožky

Biotín je na prvom mieste, aby bojoval proti účinkom starnutia vďaka svojej úlohe v syntéze mastných kyselín, ktorá je rozhodujúca pre zdravú pokožku (3). Bunky vo vašej pokožke sú silne závislé od tvorby tukov, čo zvyšuje ochranu pred poškodením spôsobeným znečistením, slnkom, a ďalších problémov životného prostredia.

4. Podporuje imunitné zdravie

Biotín je nevyhnutný na udržanie vývoja bielych krviniek (4). Jedná sa o obranné mechanizmy imunitného systému ktoré sa snažia chrániť vaše telo pred vírusmi a baktériami, ktoré spôsobujú ochorenie. Vaše telo obsahuje dva rôzne typy bielych krviniek, ktoré sa nazývajú TH1 a TH2. Nedostatok biotínu je spojený s rozkladom T-buniek (5).

5. Podporuje funkciu mozgu

Biotín spolu s ďalšími vitamínmi B hrá úlohu v neurotransmiterovej aktivite a chráni pred neurodegeneratívnymi poruchami, ako je kognitívny úbytok súvisiaci s vekom a celkovo pomáha pri podpore kognitívnych funkcií. Pomáha tiež udržiavať náladu v dôsledku úlohy pri syntéze hormónov zodpovedných za pozitívnu náladu. Nedostatok biotínu môže viesť k neurologickým problémom (6).

6. Môže pôsobiť ako protizápalovo

Štúdie preukázali, že nedostatok biotínu môže zvýšiť prozápalové cytokíny (7) a prispieť k zápalu. Účinkuje tak, že aktivuje zápalový jadrový faktor kappa B (v skratke NF-kB), ktorý sa viaže na vašu DNA a spúšťa v tele celé množstvo zápalových kaskád (8). Výskum ukázal, že doplnením biotínu sa môžu udržať zdravé hladiny týchto prozápalových cytokínov pod kontrolou (9).

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8477615?dopt=Abstract
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19727438
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1764357
4. https://academic.oup.com/jn/article/130/2/335S/4686371
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/88554
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18545994
7. http://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpcell.00141.2016
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15296080
9. https://academic.oup.com/jn/article/139/5/1031/4670338

menu