Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

6 priaznivých účinkov Železa

10.06.2020

Železo pomáha zachovať mnoho životne dôležitých funkcií v tele, vrátane celkovej energie a sústredenia, gastrointestinálnych procesov, imunitného systému a regulácie telesnej teploty. Výhody železa často zostávajú nepovšimnuté, kým ho človek nepotrebuje.

Zdravé tehotenstvo

Objem krvi a tvorba červených krviniek sa počas tehotenstva dramaticky zvyšujú, čím rastúcemu plodu dodávajú kyslík a živiny. V dôsledku toho sa tiež zvyšuje dopyt po železe. Zatiaľ čo telo zvyčajne maximalizuje absorpciu železa počas tehotenstva, nedostatočný príjem železa alebo iné faktory ovplyvňujúce spôsob absorpcie železa môžu viesť k nedostatku železa.

Nízky príjem železa počas tehotenstva zvyšuje riziko (1) predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti, ako aj nízke zásoby železa a zhoršený kognitívny alebo behaviorálny vývoj u dojčiat. Tehotné ženy s nízkym obsahom železa môžu byť náchylnejšie na infekciu, pretože železo tiež podporuje imunitný systém.

Energia

Nedostatočné množstvo železa v strave môže ovplyvniť účinnosť, s akou telo využíva energiu. Železo prenáša kyslík do svalov a mozgu a má zásadný význam pre duševný aj fyzický výkon (2). Nízka hladina železa môže mať za následok zvýšenú podráždenosť a zníženú výdrž.

Menštruujete

Menštruácia vyčerpáva zásoby železa. Preto majú ženy vyššiu mieru anémie ako muži. Niektoré výskumy (3) naznačujú, že etnicita je rizikovým faktorom anémie.

Cvičíte

Podľa Úradu pre zdravie žien (4) sú atlétky vystavené zvýšenému riziku nedostatku železa. Presný dôvod nie je známy. Vedci sa domnievajú, že športovci môžu potrebovať viac červených krviniek na prepravu kyslíka, aby mohli naďalej cvičiť.

Ak ste veľmi aktívny a máte príznaky spojené s anémiou, povedzte to svojmu lekárovi.

Máte pravidelnú stratu krvi

Ľudia, ktorí majú nadmernú stratu krvi, často potrebujú ďalšie železo. Riziko sú pravidelní darcovia krvi a ľudia s gastrointestinálnym krvácaním. Krvácanie z gastrointestinálneho traktu môže byť spôsobené liekmi alebo stavmi, ako sú vredy a rakovina. Pravidelné darovanie krvi sa neodporúča, ak máte neustále nízky obsah železa.

Ste na dialýze

Mnoho ľudí, ktorí sú na dialýze obličiek, potrebuje ďalšie železo. Obličky sú zodpovedné za výrobu erytropoetínu, hormónu, ktorý telu hovorí, aby vytvoril červené krvinky. Ak obličky tiež nefungujú, anémia je často vedľajším účinkom.

Počas dialýzy môžete stratiť malé množstvo krvi. A dialýza tiež často obmedzuje príjem železa. Niektoré lieky, ktoré ľudia na dialýze užívajú, môžu spotrebovávať železo alebo narušiť schopnosť tela absorbovať ho.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ako udržiavať zdravé hladiny železa v krvi, ak ste na dialýze.

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072758/
2. https://www.ucsfhealth.org/education/hemoglobin_and_functions_of_iron/
3. http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/anemia.html
4. http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/anemia.html#h

menu