Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

8 rýchlych faktov o vápniku

01.08.2020

1. Vápnik hrá rolu vo funkciách vášho tela

Vápnik hrá úlohu v mnohých základných funkciách vášho tela. Vaše telo potrebuje vápnik na cirkuláciu krvi, pohyb svalov a uvoľňovanie hormónov. Vápnik tiež pomáha prenášať správy z mozgu do iných častí tela.

Vápnik je tiež hlavnou súčasťou zdravia zubov a kostí. Vďaka tomu sú vaše kosti silné a husté. Svoje kosti si môžete predstaviť ako zásobu vápnika v tele. Ak v strave nemáte dostatok vápnika, vaše telo ho vezme z vašich kostí.

2. Vaše telo neprodukuje vápnik

Vaše telo neprodukuje vápnik, takže sa musíte spoliehať na svoju stravu alebo doplnky výživy, aby ste dostali vápnik, ktorý potrebujete.

3. Potrebujete vitamín D na vstrebávanie vápnika

Vaše telo potrebuje vitamín D, aby absorbovalo vápnik. To znamená, že ak budete mať nedostatok vitamínu D, nebudete mať zo stravy bohatej na vápnik takmer žiadny úžitok.

Slnko je váš najlepší zdroj vitamínu D. Vaša pokožka prirodzene produkuje vitamín D, keď je vystavená slnku. Tí, ktorí majú tmavšiu pokožku, tiež neprodukujú vitamín D, preto môžu byť potrebné doplnky, aby nedošlo k ich nedostatku.

4. Vápnik je pre ženy ešte dôležitejší

Niekoľko štúdií ukazuje, že vápnik môže zmierniť príznaky premenštruačného syndrómu (PMS). Táto štúdia (1) dospela k záveru, že ženy s PMS majú nižší príjem vápnika a horčíka a nižšie hladiny v sére.

5. Odporúčané množstvo závisí od vášho veku

Ako viete, či máte dostatok vápnika? Národný zdravotný ústav (NIH) (2) tvrdí, že dospelí by mali dostávať 1 000 mg každý deň. Pre ženy nad 50 rokov a počas tehotenstva a dojčenia NIH odporúča 1 200 mg denne.

6. Nedostatok vápnika môže viesť k ďalším zdravotným problémom

Nedostatok vápnika by mohol viesť k ďalším zdravotným problémom. Pre dospelých môže príliš málo vápnika zvýšiť riziko vzniku osteoporózy alebo krehkých a poréznych kostí, ktoré sa ľahko zlomia. Osteoporóza je obzvlášť častá u starších žien, a preto NIH odporúča konzumovať viac vápnika ako ich mužské náprotivky.

Vápnik je nevyhnutný pre deti pri ich raste a vývoji. Deti, ktoré nemajú dostatok vápnika, nemusia dorásť do svojej maximálnej výšky alebo môžu mať iné zdravotné problémy.

7. Doplnky vápnika vám môžu pomôcť získať správne množstvo

Nie každý dostane vápnik, ktorý potrebuje len zo stravy. Ak trpíte neznášanlivosťou laktózy, ste vegánmi alebo jednoducho nie ste fanúšikmi mliečnych výrobkov, môže byť pre vás ťažké získať dostatok vápnika vo vašej strave.

Doplnok výživy vápnika vám môže pomôcť. Uhličitan vápenatý a citrát vápenatý sú dve najviac odporúčané formy doplnkov vápnika.

Uhličitan vápenatý je lacnejší a bežnejší. Nachádza sa vo väčšine antacidových liekov. Aby dobre fungoval, musí sa brať s jedlom.

Citran vápenatý sa nemusí brať s jedlom a je lepšie vstrebateľný a vhodnejší pre starší ľudí s nižšími hladinami žalúdočnej kyseliny.

Berte na vedomie, že doplnky vápnika majú vedľajšie účinky. Môže sa vyskytnúť zápcha, plyn a nadúvanie. Doplnky môžu tiež narušiť schopnosť vášho tela absorbovať iné živiny alebo lieky. Pred začatím akýchkoľvek doplnkov sa poraďte so svojím lekárom.

8. Príliš veľa vápnika môže mať negatívne účinky

Pri akýchkoľvek mineráloch alebo živinách je dôležité získať správne množstvo. Príliš veľa vápnika môže mať negatívne vedľajšie účinky.

Príznaky, ako je zápcha, plyn a nadúvanie, môžu naznačovať, že máte príliš veľa vápnika.

Extra vápnik môže tiež zvýšiť riziko obličkových kameňov. V zriedkavých prípadoch môže príliš veľa vápnika spôsobiť ukladanie vápnika vo vašej krvi. Toto sa nazýva hyperkalcémia.

Vápnik je nevyhnutný pre vaše celkové zdravie. Vápnik, ktorý potrebujete, môžete získať z mnohých rôznych potravín a v prípade potreby aj z doplnkov výživy. Vápnik spolupracuje s inými živinami, ako je vitamín D. Podobne ako pri iných mineráloch alebo živinách by ste mali monitorovať príjem vápnika, aby ste ho nezískali príliš veľa alebo príliš málo.

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

Referencie:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26634201
2. http://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/

menu