Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Bromelín

09.07.2020

Bromelín je zmes enzýmov tráviacich proteíny odvodená z kmeňa, ovocia a šťavy z ananásu. Má stáročnú históriu, keď sa používa na liečenie zdravotných ťažkostí, predovšetkým v celej strednej a južnej Amerike. V súčasnosti je kategorizovaný ako výživový doplnok a Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) USA ho všeobecne považuje za bezpečný (GRAS) (1).

Pri bromelíne sa uvádza, že lieči rôzne zdravotné stavy, najmä stavy spojené s chronickým zápalom, ako sú alergie, osteoartróza, sínusitída a ulcerózna kolitída. Bromelain sa tiež používa ako zažívací prostriedok, pri osteoartritíde a pri zmierňovaní bolestivosti svalov.

Bromelain a jeho potenciálne zdravotné prínosy sa intenzívne študovali vo viacerých oblastiach. Sú to:

Artróza

Prehľad klinických štúdií (2) zistil, že protizápalové a analgetické vlastnosti bromelínu z neho robia účinnú liečbu bolesti, opuchu mäkkých tkanív a stuhnutosti kĺbov spojenej s osteoartrózou.

Preskúmanie sa zameralo na účinnosť bromelaínu pri liečbe artritídy kolena a ramena. Analyzované štúdie sa významne líšili, pokiaľ ide o dávkovanie. Vylepšenia sa zistili u niektorých účastníkov štúdie, ktorí dostali 400 miligramov bromelaínu dvakrát denne.

Srdcovo-cievne ochorenie

Abstrakt (3) uvádza, že bromelaín bol účinný pri liečení kardiovaskulárnych chorôb, ako je napríklad ochorenie periférnych tepien, mozgová príhoda, srdcový infarkt a vysoký krvný tlak. Bromelaín inhibuje schopnosť krvných doštičiek zlepovať sa alebo zhlukovať sa (agregácia). Môže to pomôcť znížiť tvorbu zrazenín a kardiovaskulárne príhody.

Astma

Výsledky štúdie na zvieratách (myši) (4) naznačili, že protizápalové účinky bromelínu môžu byť prospešné pre ľudí s astmou alebo inými formami alergického ochorenia dýchacích ciest. Štúdia priniesla zaujímavé výsledky - napríklad, že bromelaín znižuje alergickú senzibilizáciu a zastavuje vývoj ďalších zápalových reakcií ovplyvňujúcich dýchacie cesty.

Chronická sinusitída (chronická rinosinusitída)

Pilotná štúdia (5) zistila, že tablety bromelaínu boli účinné pri zmierňovaní opuchu, kongescie a iných symptómov spojených s chronickou sinusitídou. Účastníci štúdie dostávali bromelaín denne počas 3 mesiacov. Prehľad štúdií (9) z roku 2016 naznačuje, že bromelín môže u detí skrátiť trvanie symptómov sinusitídy, zlepšiť dýchanie a zmierniť zápal nosa. Systematický prehľad z roku 2006 (10) uvádza, že bromelín, keď sa používa spolu so štandardnými liekmi, môže pomôcť zmierniť zápal v dutinách. Táto štúdia poskytuje vysoko kvalitné dôkazy, pretože sa zameriavala na 10 randomizovaných kontrolných pokusov.

Kolitída

Štúdia na zvieratách (potkany) (6) zistila, že vyčistený ovocný bromelaín zmierňuje zápaly a zahojí vredy sliznice spôsobené zápalovým ochorením čriev u potkanov.

Popáleniny

Preskúmaním štúdie (7) sa zistilo, že bromelaín, keď sa používa ako lokálny krém, bol vysoko účinný pri bezpečnom odstraňovaní poškodeného tkaniva z rán a popálenín druhého a tretieho stupňa. Extrakty ananásu obsahujú okrem enzýmov degradujúcich proteíny aj enzým, ktorý pomáha odstraňovať odumreté tkanivo a urýchľuje hojenie (escharáza) (17). V 5 klinických skúškach na viac ako 350 ľuďoch s hlbokými popáleninami sa podávala enzymatická liečba bromelínom a rany s podobnou účinnosťou ako konvenčná liečba, sa znížila potreba chirurgického zákroku (12, 13, 14, 15, 16). Dôkazy naznačujú, že bromelaín môže pomôcť urýchliť hojenie hlbokých popálenín.

Rakovina

Štúdia (8) z roku 2010 naznačila, že bromelaín vykazuje sľubné schopnosti v boji proti rakovine. Bromelaín môže mať schopnosť pozitívne ovplyvňovať rast rakovinových buniek a môže pomôcť kontrolovať kľúčové cesty podporujúce malignitu. Štúdie spájajú bromelín so zvýšenou ochranou proti rakovine prsníka a pľúc. Nedávno publikoval časopis Anticancer Drugs výsledky z klinického skúšania, ktoré naznačujú, že ovplyvňuje malígny peritoneálny mezotelióm - zriedkavý karcinóm spôsobený expozíciou azbestu. Podľa štúdie sa zistilo, že „Pridanie bromelínu významne zvýšilo odumretie rakovinových buniek (cytotoxicita)… Bromelín má potenciál, vyvinúť sa ako terapeutické činidlo pri liečbe malígnej rakoviny.“

Osteoartritída

Ľudia bežne používajú doplnky výživy bromelínu na zlepšenie príznakov osteoartritídy. Prehľad klinických štúdií z roku 2004 (11) zistil, že bromelín je užitočný liečbe osteoartritídy, pravdepodobne kvôli jeho protizápalovým účinkom. Vedci tvrdia, že je potrebný ďalší výskum účinnosti a vhodných dávok.

Prevencia Alzheimerovej choroby

Beta-amyloidové plaky sa považujú za hlavné prispievače k vzniku Alzheimerovej choroby. U zdravého dobrovoľníka perorálne podávanie komplexu s trypsínom, alfa-chymotrypsínom a bromelaínom (Phlogenzym) znížilo hladiny beta-amyloidov. Komplex pomohol rozobrať beta-amyloid v skúmavkách. Na potvrdenie týchto skorých nálezov sú potrebné ďalšie klinické skúšky (18).

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=184.1024
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16337164/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24273953
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29176974
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19700238
9. https://www.spandidos-publications.com/br/5/3/283?text=fulltext
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17011407
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19408486
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24074719
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28363663
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28644207
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15555800
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6352539/
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11161627

menu