Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Povedomie o zdraví prostaty

06.06.2020

Zdravie prostaty postihuje mužov všetkých vekových skupín, ale vedeli ste, že príznaky zväčšenej prostaty sa môžu začať už vo veku štyridsiatich rokov? Benígna hyperplázia prostaty (BPH) je zväčšenie prostaty v dôsledku zvýšenia reprodukčnej rýchlosti jej buniek. Fenomén striktne súvisiaci s vekom postihuje takmer všetkých mužov v určitom období života, začína sa však okolo 40 roku života.

Štúdie preukázali, že stav postihuje približne 20% mužov vo veku štyridsiatich rokov. Tento počet sa zvyšuje o 50–60% u mužov v 60. rokoch a až o 90% u mužov v 70. a 80. rokoch (1). Napriek prevalencii BPH to nemusí nevyhnutne predstavovať problém, pokiaľ sa neprejavujú príznaky.

Znaky a príznaky

BPH sa bežne prejavuje príznakmi dolných močových ciest. Tieto môžu zahŕňať:

  • Váhanie a / alebo namáhanie počas močenia.
  • Slabý prietok.
  • Dlhodobé vyprázdňovanie.
  • Zadržiavanie moču.
  • Inkontinencia.
  • Frekvencia močenia.
  • Naliehavosť.
  • Bolestivé močenie.
  • Noktúria - časté bdenie v noci na močenie.
  • Malé prázdne objemy.
  • Tieto príznaky a príznaky zväčšenej prostaty často zostávajú kategorizované ako jednoducho dráždivé a benígne, preto sa to nazýva benígna hyperplázia prostaty. Ak sa však príznaky prejavia, je dobré navštíviť svojho lekára.

Získanie rutinných vyšetrení lekárom a testovanie na antigén špecifický pre prostatu (PSA) po dosiahnutí veku päťdesiatich rokov sú neoddeliteľnou súčasťou udržiavania zdravia prostaty. Testovanie PSA je primárna metóda testovania na rakovinu prostaty a mala by byť súčasťou vášho prístupu k udržiavaniu zdravia prostaty. Existujú tiež diétne a doplnkové spôsoby na podporu zdravia prostaty a na zmiernenie príznakov BPH.

Prírodné spôsoby podpory zdravia prostaty

Okrem rutinných kontrol a testov existuje veľa spôsobov, ako podporiť zdravú prostatu.

Ukázalo sa, že vrátane potravín, ako sú paradajky a tekvicové semená, ako aj bylín, ako je Saw palmetto (Serenoa plazivá), podporuje zdravie prostaty a zmierňuje príznaky spojené s BPH.

Paradajky a výrobky z rajčiakov obsahujú zlúčeninu zvanú lykopén, ktorá má mnoho ochranných výhod. Tekvicové semená, najmä surové, sú tiež skvelým jedlom, ktoré je potrebné pravidelne pridávať do vašej stravy, pretože majú vysoký obsah zinku a esenciálnych mastných kyselín - obe sú základnými živinami pre zdravie prostaty.

Saw palmetto (Serenoa plazivá) je jednou z najbežnejších bylín používaných pre prostatu a obsahuje rôzne zlúčeniny, ako sú steroly, flavonoidy a mastné kyseliny, ktorých použitie preukázalo mierne až stredné zlepšenie symptómov BPH a prietoku moču. Správy o použití Saw palmetto pri liečbe BPH sa datujú už do 20. storočia.

Super prostata, doplnok výživy od spoločnosti Webber Naturals, obsahuje kombináciu týchto zložiek v dávkovaní jedenkrát za deň, aby pomohla zmierniť urologické príznaky mierneho až stredne ťažkého BPH a podporila zdravie prostaty.

Pred vylúčením diagnózy rakoviny prostaty alebo ak sa príznaky zhoršia, je dôležité poradiť sa s lekárom. Nezabúdajte, že aktívny prístup k zdraviu prostaty je dôležitou súčasťou životného štýlu každého človeka.

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostate-enlargement-benign-prostatic-hyperplasia
oehrborn C, benígna prostatická hyperplázia: prehľad. Rev Urol.2005; 7 (Suppl9): S3-S14.Získané z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1477638/
Fagelman E, Lowe F. Saw Palmetto Berry ako liečba BPH.Rev Urol.2001 Summer; 3 (3): 134-138.Získané z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476047/
Dreikorn K, Borkowski A, Braeckman J et al. Ostatné lekárske terapie. in: L Denis, K Griffiths, G Murphy (Eds.), Postupy štvrtej medzinárodnej konzultácie o benígnej prostatickej hyperplázii (BPH), júl 1997. Health Publications, Plymouth, UK; 1998: 635-659.

menu