Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Rybí olej počas tehotenstva môže znížiť riziko astmy v detskom veku

19.07.2020

Zdravotné prínosy omega-3 mastných kyselín sú dobre známe a sú v rozsahu od zníženia rizika srdcových chorôb až po ochranu kognitívnych funkcií. Nový výskum naznačuje, že doplnky nenasýteného tuku môžu mať ďalšiu výhodu: môžu znížiť riziko sipotu a astmy v detskom veku.

Omega-3 mastné kyseliny sú jednou z dvoch hlavných tried viac nenasýtených tukov. Možno ich nájsť v určitých potravinách, ako sú ľanové semienka a ryby, ako aj v doplnkoch výživy, ako je rybí olej alebo kvalitné výživové doplnky.

Výskum doteraz ukázal (1), že omega-3 mastné kyseliny, ak sa konzumujú priamo z potravín, majú rôzne zdravotné výhody. Ukázalo sa, že mierna konzumácia morských živočíchov znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a je tiež spojená so zníženým rizikom kognitívneho poklesu, Alzheimerovej choroby a demencie.

Zdá sa, že týždenná konzumácia najmenej 227 g morských plodov tehotnými ženami, tiež zlepšuje zdravotné výsledky u ich detí.

Nová štúdia uskutočnená výskumným strediskom Kodanských prospektívnych štúdií o astme v detstve (COPSAC) v Dánsku v spolupráci s Univerzitou vo Waterloo Kanada - navrhujú ďalší prínos pre zdravie: zníženie rizika astmy v detskom veku.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odhadujú, že v súčasnosti má astmu v USA 6,3 milióna detí mladších ako 18 rokov - alebo 8,6% všetkých detí v USA (2).

Ako uvádza správa CDC, výskyt astmy sa v USA za posledné desaťročie zvýšila (3) a choroba je v súčasnosti na najvyššej úrovni.

Autori novej štúdie predpokladali súvislosť medzi rastúcim počtom detí postihnutých astmou a sipotom v západných krajinách a nízkymi hladinami proti-zápalového omega-3 v ich strave. Vedci preto skúmali účinok doplnkov omega-3 u tehotných žien na riziko astmy u ich detí.

Skúmanie súvislosti medzi rybím olejom počas tehotenstva a detskou astmou

Prof. Ken Stark, vedecký pracovník v Kanade pre vedu o výžive lipidomiky a profesor na Fakulte aplikovaného zdravotníctva na Univerzite Waterloo.

Stark a tím vybrali 736 tehotných žien, ktoré boli v období tehotenstva 24 týždňov. Niektorým ženám náhodne podávali dennú dávku 2,4 g poly-nenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom n-3 (LCPUFA) vo forme rybieho oleja. Kontrolná skupina dostala dennú dávku olivového oleja ako placebo.

LCPUFA zahŕňali kyselinu eikozapentaénovú (EPA) a kyselinu dokosahexaénovú (DHA). Možno ich nájsť v studených vodách a sú rozhodujúce pre reguláciu imunitnej odpovede ľudského tela.

Vedci použili rýchle analytické techniky na meranie hladín EPA a DHA v krvi tehotných žien. Stark, ktorý viedol testovacie postupy, vysvetľuje výhody použitia takejto metódy.

„Meranie hladín omega-3 mastných kyselín v krvi poskytuje správne a presné hodnotenie stavu živín. Naše laboratóriá sú vybavené na meranie mastných kyselín extrémne presne, rýchlo a nákladovo efektívnym spôsobom. “

     - Prof. Ken Stark

Deti matiek tvorili vzorku COPSAC v roku 2010 a sledovali sa 5 rokov, v ktorom môže byť astma klinicky diagnostikovaná.

Počas 5-ročného obdobia vedci sledovali zdravie detí na astmu a pretrvávajúci sipot, ako aj infekcie dýchacích ciest, astmatické komplikácie, ekzémy a senzibilizáciu na alergény.

Celkovo sa do klinického skúšania zapojilo 695 detí, z ktorých 95,5% ukončilo tzv. trojročné dvojito slepé obdobie sledovania. Výsledky boli uverejnené (4) v New England Journal of Medicine.

Omega-3 v tehotenstve znížila riziko astmy v detstve o 31 percent

Zdá sa, že výsledky štúdie potvrdzujú hypotézu autorov.

„Dlho sme predpokladali, že existuje súvislosť medzi protizápalovými vlastnosťami tukov omega-3 s dlhým reťazcom, nízkym príjmom omega-3 pri západných stravovacích návykoch a stúpajúcou mierou detskej astmy. Táto štúdia dokazuje, že sú definitívne a významne príbuzné. “

    - Prof. Hans Bisgaard, prvý autor

Štúdia odhalila, že tehotné ženy, ktoré užívali dennú dávku LCPUFA počas tretieho trimestra, znížili riziko svojich detí pri rozvoji astmy alebo pretrvávajúceho sipotu takmer o 31 percent detí.

Liečená skupina mala 16,9% riziko pretrvávajúceho sipotu alebo astmy v porovnaní s 23,7% v kontrolnej skupine. To zodpovedá relatívnemu zníženiu rizika o 30,7%.

Krvné testy tiež ukázali, že doplnky mali najväčší úžitok pre ženy, ktoré mali na začiatku štúdie nízku hladinu EPA a DHA. Doplnky stravy znižujú riziko astmy u detí o 54 percent.

Doplnky n-3 LCPUFA boli tiež spojené so zníženým rizikom infekcií dolných dýchacích ciest, ale nezdalo sa, že by nemali žiadny vplyv na exacerbáciu astmy, ekzém alebo alergickú senzibilizáciu.

Autori zdôrazňujú prínos svojej štúdie k možnostiam liečby a prevencie astmy.

„Podiel žien s nízkou EPA a DHA v krvi je vyšší v Kanade a Spojených štátoch v porovnaní s Dánskom. Očakávali by sme teda ešte väčšie zníženie rizika medzi severoamerickými obyvateľmi. Identifikácia týchto žien a poskytnutie doplnkov by sa mala považovať za prvú obrannú líniu s cieľom obmedziť a predchádzať astme v detskom veku. “

     - Prof. Ken Stark

„Poruchy astmy a sipania sa v západných krajinách v posledných desaťročiach viac ako zdvojnásobili,“ dodáva prof. Bisgaard. „Teraz máme preventívne opatrenie, ktoré im pomôže znížiť tieto čísla.“

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
2. https://www.cdc.gov/nchs/fastats/asthma.htm
3. https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db94.htm#x2013;2010%3C/a%3E
4. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1503734

menu