Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Si duševne tvrdý? 5 kľúčových otázok

16.08.2020

Život je kontaktný šport. A rozvíjanie duševnej húževnatosti je vaša najlepšia zbraň na prežitie konštruktívneho, sústredeného a šťastného života.

Každý deň čelíme ľuďom a okolnostiam, ktoré nás môžu zničiť. Patria medzi ne ťažké rodinné vzťahy, neuspokojivé romantické vzťahy, obklopenie "toxickými" ľuďmi, zdravotné problémy, existenčné krízy a smútok nad milovanými.

Ale ak prechádzate ktorýmkoľvek z týchto problémov alebo niečím iným v živote, nie ste sami.

Každý - vrátane najúspešnejších ľudí na Zemi - je nútený čeliť extrémnym výzvam.

Je samozrejmé, že život sa nikdy neplánuje plánovať. Nie je to však to, kto čelí výzve, ktorá nás odlišuje, je to, ako riešime tie výzvy, ktoré určujú náš úspech a šťastie.

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo zdanlivo obyčajní ľudia dokážu dosiahnuť neobyčajné veci? Prečo sú niektorí ľudia motivovaní? Pokojnejší v stresových situáciách? Ste schopní pozerať sa na svoje výzvy a prekonať nepriazeň?

Odpoveď je, že sú duševne tvrdí.

Čo je to duševná tvrdosť

Všetci sme to počuli v určitom okamihu, a hoci to môže znieť ako klišé, zhŕňa to, čo to znamená byť duševne tvrdý naozaj dobre.

Duševná húževnatosť je o duševnej pripravenosti na akúkoľvek výzvu, ktorá príde po vašej ceste, a vytrvalého z nepriaznivých okolností, ktorým čelíte.

Ale byť duševne tvrdý je viac ako len zvládať problémy, ktoré sa objavia. Duševná odolnosť je zbraň, ktorú so sebou ľudia nosia za všetkých okolností, a umožňuje im, aby boli lepšie vybavení na život ako väčšina ostatných.

Jednoduchá pravda je, že úspech a šťastie v živote si vyžadujú duševnú tvrdosť a odolnosť. Výskum v skutočnosti začína odhaľovať (1), že vaša duševná odolnosť hrá dôležitejšiu úlohu ako čokoľvek iné pri dosahovaní vašich cieľov v oblasti zdravia, práce a života.

Talent a inteligenciu máte od narodenia. Duševná odolnosť je kľúčovým atribútom, ktorý musíte mať, aby ste uspeli v živote.

A najlepšie? Duševnú húževnatosť a odolnosť môže zámerne a opatrne vyvinúť ktokoľvek - vrátane vás.

ALe najskôr, ako si myslíš, že si teraz psychicky tvrdý?

Posúdenie vlastnej duševnej tvrdosti

Psychológovia používajú množstvo rôznych stupníc odolnosti, aby zhodnotili, ako odolní sú ich klienti. Všetky merajú podobné veci, ktoré súvisia s tým, ako sa vysporiadate so svetom a ako s ním komunikujete.

Nemusíte však navštíviť psychológa, ktorý by hodnotil vašu duševnú tvrdosť.

Zostavil som zoznam praktických otázok pomocou rôznych stupníc, mojich vlastných vedomostí o duševnej tvrdosti a prístupov k mentálnej tvrdosti, ktoré sa vyučujú vo východnej filozofii, aby som vám pomohol zmerať, ako ste odolní.

Toto sú otázky, ktoré si môžete položiť, aby ste pochopili svoje vlastné reakcie a svoju úroveň odolnosti voči výzvam, ktorým v živote čelíte.

  • Ste všeobecne pozitívny človek? Máte sklon vyvíjať spoločné úsilie, aby ste videli dobro v situáciách a u ľudí?
  • Ste schopní zvládať stres dobre? Máte stratégie na zvládanie stresových situácií?
  • Dostatočne žiadate o pomoc druhých a rozprávate o svojich emóciách?
  • Máte jasný súbor cieľov do budúcnosti a máte plán na ich dosiahnutie?
  • Máte pocit, že dokážete dobre zvládnuť nové situácie alebo neočakávané zmeny?

Ak zistíte, že sa často cítite frustrovaní, že ste nedosiahli všetky veci, ktoré chcete, alebo nie ste na mieste, kde by ste mohli byť, môže to znamenať, že vaša odolnosť (alebo jej nedostatok) je dôvod.

Pretože ak naozaj chcete byť schopní vziať si celý život priamo, dosiahnuť všetko, čo ste schopní a poraziť démonov pochybností, nevyhnutnosť je duševná tvrdosť.

Ale nezabudnite.

Neexistujú dve kategórie ľudí: odolní a nie. Väčšina z nás zistí, že naše úrovne odolnosti sa v priebehu času menia.

Dôležité je, že každý môže podniknúť aktívne kroky na zvýšenie svojej odolnosti v ktorejkoľvek fáze svojho života.

Ako mi pomohla duševná tvrdosť

Veľkú časť môjho zamerania tvorí vytváranie obsahu, ktorý pomáha ľuďom rozvíjať duševnú odolnosť a stať sa odolnejšími.

Robím to preto, že duševná húževnatosť je niečo, čo som sa musel naučiť a precvičovať sám niekoľko rokov.

Ako každý, aj ja som mal časy, keď som nebol odolný. Poruchy kariéry, zdravotné problémy a ťažké vzťahy - to boli veci, ktoré som v pokušení dal do „príliš tvrdého“ koša a nechal ich vykoľajiť môj život.

Vo svojom živote som však dosiahol bod, keď som si uvedomil, že musím prevziať zodpovednosť za všetko v mojom živote a duševne sprísniť.

Pred šiestimi rokmi som bol v mojich 20 rokoch smiešne priemerný človek, ktorý stále žil doma. Cez deň som pracoval v skladových boxoch a ležal som na gauči a v noci sa ľutoval. Život nefungoval podľa plánu.

Preto som sa začal venovať štúdiu východnej filozofie (2) a praktickým lekciám, ktoré z toho vyplynuli. Naučil som sa skutočné, ľahko použiteľné stratégie, ktoré znamenajú, že som teraz pripravený zvládnuť všetko, čo na mňa vrhá život.

Rozvíjanie mojej duševnej tvrdosti mi umožnilo vytvoriť jeden z popredných svetových blogov o praktickej psychológii. Hack Spirit má teraz dva milióny čitateľov mesačne a každý mesiac sa zvyšuje.

Nebol by som tam, kde som dnes, ak by som neprijal úmyselné kroky s cieľom rozvíjať svoju duševnú odolnosť a nestal by sa odolnejšími voči svojim výzvam.

Ako vám pomôže posilnenie vašej duševnej tvrdosti?

3 vlastnosti duševne tvrdých ľudí

Štúdium východnej filozofie ma naučilo, že existujú 3 kľúčové vlastnosti duševne tvrdých ľudí. Aj keď existuje mnoho rôznych spôsobov, ako byť odolný, verím, že mentálna tvrdosť sa scvrkáva na tieto 3 kľúčové veci:

  • Majú všeobecne pozitívny výhľad. Duševne tvrdí ľudia majú skúsenosti s prekonaním ťažkostí, takže sú presvedčení, že to dokážu znova. Zlé udalosti vidia ako dočasné, nie trvalé.
  • Byť schopný zvládnuť svoje emócie. Možno cítia veci rovnako silno ako ktokoľvek iný, ale s týmito pocitmi sa môžu vyrovnať.
  • Mať jasné ciele a plán na ich dosiahnutie. Vedia, že dokážu čeliť výzvam, a tak sa neboja robiť plány do budúcnosti s vedomím, že môžu s istotou zvládnuť zmeny týchto plánov.

Akonáhle začnete uvažovať o budovaní odolnosti ako o súčasti stratégie života, tak ako ja, stane sa niečo, čo sa do vášho života tká, bez toho, aby ste o tom skutočne premýšľali.

Byť duševne tvrdý je životne dôležité pre to, aby ste boli šťastný, dokonalým človekom a dobre žili. Akonáhle sa to napraví, všetko ostatné má sklon padať na svoje miesto.

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://blogs.scientificamerican.com/beautiful-minds/are-you-mentally-tough/
2. https://hackspirit.com/buddhist-teachings/

menu