Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Teplota má „mierny“ účinok na prenosové rýchlosti SARS-CoV-2

13.06.2020

Nová štúdia zistila, že vyššie teploty sú spojené s nižšími hodnotami SARS-CoV-2. Vedci však tvrdia, že účinok je mierny a varujú pred zmiernením obmedzujúcich opatrení.

Niektoré vírusy vykazujú sezónne správanie. Chrípkové prípady, napríklad vrcholia počas jesene a zimy, bežne známe ako chrípková sezóna. Existuje niekoľko dôvodov, vrátane biologických faktorov súvisiacich s vírusom, ako aj sociálnych a environmentálnych faktorov.

Sezónnosť vírusu chrípky zvýšila nádej, že to isté platí aj pre nový koronavírus, SARS-CoV-2, a že prípady vírusu sa preto môže počas letných mesiacov jeho aktivita znižovať.

Laboratórne údaje skutočne naznačujú, že SARS-CoV-2 prežije kratšie obdobie pri vyšších teplotách. Vplyv teploty na prenos vírusu v reálnom svete je však v súčasnosti nejasný.

Okrem teploty má UV žiarenie tiež silný vplyv na vírusové látky. Ľudia bežne používajú špecifické vlnové dĺžky UV svetla, známeho ako UV-C na dezinfekciu povrchov v laboratóriách a nemocniciach.

Je možné, že letné počasie so zvýšeným slnečným žiarením môže tiež ovplyvniť prenos aj na zemi.

Vedci z Mount Auburn Hospital v Cambridge, MA, teraz analyzovali vplyv týchto faktorov na prenosové rýchlosti v reálnom živote. Vedci skúmali, rovnako ako UV index a teplotu, vplyv zrážkových hladín na mieru choroby pomocou údajov z reálneho sveta o počte prípadov COVID-19 vyskytujúcich sa v Spojených štátoch.

Zistili, že teplota aj UV žiarenie majú malý vplyv na priepustnosť, ale zrážky zjavne nemajú.

Zistenia sa v plnom rozsahu objavujú v časopise Klinické infekčné choroby.

Prepojenie údajov o počasí s prípadmi COVID-19

Vedci posúdili počet prípadov infekcie SARS-CoV-2 hlásených za obdobie v USA od 22. do 3. apríla 2020 pomocou informačného panela COVID-19 Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Kombinovali to s údajmi o celonárodnej úrovni pre teplotu, zrážky a UV index z národných stredísk pre informácie o životnom prostredí.

Tím potom vyhodnotil súvislosti medzi súbormi údajov pomocou regresnej analýzy, štatistickej metodológie, ktorá odhaduje vzťahy medzi premennými.

Aj keď predchádzajúce štúdie skúmali vplyv teploty a UV svetla na SARS-CoV-2 v laboratóriu, je to prvá štúdia, ktorá hodnotí vplyv týchto faktorov na prenos vírusu v komunite.

Mierny účinok

Analýza odhalila, že nižšie hodnoty COVID-19 boli spojené s vyššími teplotami, ale iba s teplotou do 11°C. Okrem toho neboli teplejšie teploty spojené s významným poklesom prenosu chorôb.

„Aj keď sa rýchlosť prenosu vírusu môže spomaliť, keď sa maximálna denná teplota zvyšuje na približne 50 stupňov, účinky zvyšovania teploty nad túto úroveň sa nezdajú byť významné,“ hovorí Dr. Sehra.

UV index mal tiež významné, ale skromné ​​spojenie s počtom prípadov, zatiaľ čo zrážky nemali žiadny vplyv na prenos vírusu.

Vedci tiež modelovali, čo by sa stalo s prenosovými rýchlosťami pri piatich rôznych teplotných rozsahoch: pod -1°C, -1 – 4.4°C, 4.4 – 10°C, 10 – 15.5°C a nad 15.5°C.

Zistili, že najnižšia miera nových prípadov sa vyskytla, keď teplota o 5 dní skôr bola vyššia ako 10°C. Model dosiahol najvyššiu mieru infekcie, keď táto teplota klesla pod -1°C.

Tieto výsledky naznačujú, že počas pádu teploty k bodu mrazu by mohlo dôjsť k zvýšeniu prenosu choroby v USA a nielen v USA. Vo svojej práci autori navrhujú, aby aj krajiny ktoré sú na južnej pologuli zaznamenávali nárast prípadov, keď teploty začnú klesať k "0".

Opatrenia by mali zostať v platnosti

Zistenia celkovo naznačujú, že vplyv teploty na prenos vírusu je malý a pravdepodobne nebude mať významný vplyv na počet prípadov.

„Na základe našej analýzy, skromné spojenie naznačuje, že je nepravdepodobné, že by sa prenos choroby dramaticky spomalil v letných mesiacoch len zo zvýšenia teploty,“ zhŕňa Dr. Sehra.

V tejto súvislosti autori varujú pred zmiernením opatrení na zabránenie šíreniu v letných mesiacoch, pričom vysvetľujú, že vplyv teploty na prenos je malý a nepravdepodobne spomalí šírenie choroby, ak dôjde k zmierneniu opatrení.

Je dôležité poznamenať, že zhromažďovanie údajov štúdie sa uskutočnilo, keď väčšina USA mala denné teploty pod 21°C. V lete budú teploty pravdepodobne oveľa vyššie ako vo väčšine krajinách. Štúdia preto nemôže vyhodnotiť vplyv, ktorý môžu mať teploty nad 21°C na prenos vírusu.

Prečítajte si aj 35% z nadmerných úmrtí na pandémiu, nespôsobil COVID-19

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa681/5849063
2. https://coronavirus.jhu.edu/map.html
3. https://www.ncei.noaa.gov/

menu