Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Pomoc pri intolerancií laktózy

26.04.2021

Ak sa nechcete vzdať mliečnych výrobkov, môže vám pomôcť niekoľko prírodných spôsobov, a to enzýmové doplnky, probiotiká a prebiotiká.

Enzýmové doplnky

Je možné kúpiť si enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť laktózu. Sú to tablety, ktoré prehltnete alebo ktoré pridáte do jedla a nápojov.

Zdá sa však, že účinnosť týchto produktov sa líši od človeka k človeku (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Napriek tomu môžu byť doplnky laktázového enzýmu pre niektorých ľudí veľmi účinné.

Jedna štúdia skúmala účinky troch rôznych typov doplnkov laktázy u ľudí trpiacich neznášanlivosťou laktózy, ktorí užívali 20 alebo 50 gramov laktózy (9).

V porovnaní s placebom všetky tri doplnky laktázy zlepšili celkové príznaky, keď sa užívali s 20 gramami laktózy.

Pri vyššej dávke 50 gramov laktózy však neboli účinné.

Expozícia laktózy

Ak trpíte neznášanlivosťou laktózy, pravidelné zaraďovanie laktózy do vašej stravy by mohlo pomôcť vášmu telu adaptovať sa na ňu (10).

Štúdií o tomto je zatiaľ málo a sú medzi sebou, ale úvodné štúdie preukázali niektoré pozitívne výsledky (11, 12, 13).

V jednej malej štúdii došlo u deviatich ľudí trpiacich na intoleranciu laktózy k trojnásobnému zvýšeniu produkcie laktázy po 16 dňoch konzumácie laktózy (14).

Pred prijatím jednoznačných odporúčaní sú potrebné dôkladnejšie skúšky, je však možné pripraviť si črevá, aby tolerovali laktózu.

Probiotiká a prebiotiká

Probiotiká sú mikroorganizmy, ktoré pri konzumácii poskytujú zdravotné výhody (15).

Prebiotiká sú druhy vlákniny, ktoré fungujú ako potrava pre tieto baktérie. Živia prospešné baktérie, ktoré už máte v črevách, aby sa im dobre darilo.

Preukázalo sa, že probiotiká aj prebiotiká znižujú príznaky intolerancie laktózy, aj keď väčšina doterajších štúdií bola malá (16, 17, 18).

Niektoré typy probiotík a prebiotík môžu byť pre ľudí s intoleranciou laktózy účinnejšie ako iné (19).

Za jedno z najprospešnejších probiotík sa považujú bifidobaktérie, ktoré sa často vyskytujú v probiotických jogurtoch a doplnkoch výživy (20, 21).

Referencie:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24967391
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12800728
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8694020
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6368790
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6893787
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6424228
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6434367
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9725505
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8223076
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25855879
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26287234
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8249871
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10812376
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8694025
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24959545
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8792277
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9508514
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11157352
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16009090
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17086711
21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17927751

dpd logosps logo
menu