Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Výhody artičokového extraktu pre zdravie

10.04.2024

Artičok je výživná potravina so silnými antioxidantmi a prebiotikami. Jeho extrakt môže pomôcť pri tráviacich problémoch, chrániť pečeň a predchádzať srdcovým ochoreniam.

Artičoky majú vysoký obsah minerálov. Obsahujú tiež vitamín C, vlákninu, inulín a polyfenoly. Jeho zloženie závisí od časti rastliny, ako aj od iných faktorov, ako je odroda, typ pôdy a podnebie. Jedlé časti (srdce artičokov) obsahujú viac živín ako listy (1).

Polyfenolické aktívne zlúčeniny sa nachádzajú najmä v listoch. Výťažky z listov artičokov majú teda viac potenciálnych zdravotných výhod ako konzumácia artičokov ako zeleniny (2). Výťažky z artičokov sa používajú hlavne v bylinnej medicíne na zníženie cholesterolu, ochranu pečene a boj proti baktériám a plesniam (3).

Zloženie artičokového extraktu

Artičokový extrakt obsahuje luteolín, kyselinu kafeoylchinovú, kyselinu chlorogenovú, apigenín, steroly a inulín. Je tiež bohatý na minerály, ako je draslík, horčík, vápnik, sodík, zinok, meď a mangán (4).

Výťažky z listov sú bohaté na kyselinu kofeoylchinovú a luteolín. Jedlé časti (srdce artičokov) sú tiež bohaté na kyseliny kofeoylchínové a rôzne deriváty luteolínu (3).

Hlavnými polyfenolmi v artičokovom extrakte sú kyselina chlorogenová, cynarín, luteolín 7-O-rutinozid a luteolín 7-O-glukozid (3).

  • Luteolín je antioxidant, ktorý môže tiež pomôcť predchádzať zápalom a rakovine (3).
  • Ďalším antioxidantom je kyselina kofeoylchínová. Pomáha vytvárať väzby s toxickými zlúčeninami, čím znižuje ich toxicitu (5).
  • Cynarin je ďalšou antioxidačnou zlúčeninou, ktorá sa nachádza v artičokoch. Stimuluje produkciu žlče, čo pomáha črevám tráviť tuky a vstrebávať vitamíny z potravy (2).
  • Inulín je nestráviteľná škrobová látka sladkej chuti, ktorá sa nachádza v artičokoch. Je to prebiotikum, čo znamená, že môže zvýšiť počet prospešných mikroorganizmov v čreve (6).

Problémy s trávením / Poruchy trávenia

V 2 klinických štúdiách na viac ako 700 ľuďoch s tráviacimi ťažkosťami, extrakt z listov artičokov zlepšil symptómy a kvalitu života. Extrakt bol obzvlášť účinný pri zmierňovaní pocitu plnosti a znižovaní plynatosti.

Cynarin, prírodná zlúčenina nachádzajúca sa v artičokoch, stimuluje produkciu žlče. To pomáha urýchliť pohyb čriev a podporuje trávenie tukov a vstrebávanie vitamínov (2, 7).

Vyváženie črevnej flóry

Inulín, škrobová látka nachádzajúca sa v artičokoch, vyrovnáva črevnú mikroflóru. V klinickej štúdii na 32 zdravých dobrovoľníkoch denná konzumácia inulínu získaného z výťažku z artičokov zvýšila prospešné mikroorganizmy v čreve (6).

Väčšina účinkov inulínu je spôsobená metabolitmi produkovanými baktériami, ktoré využívajú inulín na energiu. Napríklad SCFA okysľuje prostredie hrubého čreva. To podporuje rast zdravých baktérií, ako sú bifidobaktérie a laktobacily, a zároveň inhibuje potenciálne škodlivé druhy (6).

Špeciálna mikroarchitektúra artičokov z nich navyše robí ideálne prostredie pre rast probiotického bakteriálneho kmeňa (Lactobacillus paracasei LMGP22043). V klinickej štúdii na 20 zdravých ľuďoch konzumácia artičokov podporila kolonizáciu čriev týmto probiotikom a zároveň znížila rast potenciálne škodlivých E. coli a Clostridium. Artičoky obohatené o toto probiotikum boli prospešné pre pacientov so zápchou v inej štúdii na 20 ľuďoch (8, 9).

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva (IBS) je gastrointestinálne ochorenie, ktoré postihuje 22 % populácie. Niektoré príznaky zahŕňajú bolesť žalúdka, hnačku, plynatosť a zápchu. K IBS prispieva mnoho faktorov (10, 11):

  • abnormálny pohyb čriev
  • nevyvážené črevné mikróby
  • genetické faktory
  • zápaly
  • poruchy imunity

V klinickej štúdii na viac ako 200 ľuďoch s IBS sa symptómy (zápcha aj hnačka) výrazne znížili po 2 mesiacoch liečby kapsulami s extraktom z listov artičokov (12).

V prieskume takmer 300 pacientov s IBS, ktorí užívali extrakt z listov artičokov, 96 % hodnotilo extrakt ako lepší alebo ekvivalentný s predchádzajúcimi terapiami IBS, ako sú lieky proti hnačke, laxatíva a antidepresíva (10).

Výťažok z artičoku a jeho zlúčenina cynaropikrín zastavujú svalové kŕče v čreve. V črevách morčiat tieto zložky extraktu z artičokov inhibovali kontrakcie čriev, čo môže pomôcť znížiť bolesť žalúdka a hnačku (13).

Celkovo vzaté, dôkazy naznačujú, že extrakt z artičokov môže zlepšiť tráviace problémy, ako sú poruchy trávenia alebo IBS, a podporiť zdravú črevnú flóru.


Zníženie cholesterolu

V klinickej štúdii na 131 ľuďoch s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, ale inak zdravých, užívanie extraktu z listov artičokov počas 12 týždňov mierne znížilo celkový cholesterol.

Extrakt znížil LDL cholesterol a zvýšil HDL cholesterol v 2 štúdiách na 189 ľuďoch s nadváhou a vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Artičoková šťava mala podobné účinky v inej štúdii na 18 ľuďoch (14, 15, 16, 17).

Kombinované prípravky s extraktom z listov artičokov, červenou kvasnicovou ryžou a policosanolom z cukrovej trstiny tiež znížili celkový a LDL cholesterol v 3 klinických štúdiách na 184 ľuďoch s vysokou hladinou cholesterolu v krvi (18, 19, 20).

Vysoká hladina cholesterolu môže spôsobiť tvorbu plakov v tepnách. To prispieva k srdcovým chorobám. Znížením hladiny cholesterolu môže artičokový extrakt zastaviť hromadenie plaku (2).

Jedna zo zložiek artičokov, luteolín, inhibuje tvorbu cholesterolu. To pomáha znižovať hladinu cholesterolu (2).

Antioxidačné účinky extraktu z artičokov môžu tiež znížiť množstvo plaku v tepnách inhibíciou oxidácie LDL (2).

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20954162
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26310198
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22251096
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23870957
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23745593
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20591206/
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23195882
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21447019
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22225544
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11180525
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281215/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15353023
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15863902
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18424099
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22746542
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10758778
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15581909
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23815518
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23266743
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22527287

menu