Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Znižuje konzumácia antioxidantov riziko rakoviny pankresu?

07.02.2023

Sú vitamíny E a C a selén kľúčom k prevencii rakoviny pankreasu? Nové výskumy naznačujú, že strava bohatá na antioxidanty ako vitamín E, vitamín C a selén môžu pomôcť znížiť riziko ochorenia na rakovinu pankresu.

Podľa tejto štúdie, ľudia, ktorí konzumovali potraviny s vyšším obsahom týchto ntioxidantov, boli o 2/3 menej náchylní na rakovinu pankresu v porovnaní s tými, ktorí mali vo svojej potrave menšie množstvo týchto výživových zložiek.

Štúdia je publikovaná online v časopise Gut

Antioxidanty sú vitamíny, minerálne látky a ďalšie zložky výživy, schopné chrániť bunky pred poškodením „voľnými radikálmi“. Voľné radikály sú fragmenty po deštruktívnom pôsobení kyslíka, ktoré sa spájajú so vznikom rakoviny a ďalších ochorení. Nové zistenia poukazujú na spojenie medzi takými potravinami a rizikom vzniku rakoviny pankreasu, ale nehovoria, či a ako antioxidanty skutočne preventívne pôsobia na vznik rakoviny pankreasu. „Všeobecne sú vitamíny C a E a selén prospešné pre dobré zdravie. A s tým môže súvisieť aj prevencia pred rakovinou pankreasu. Je potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby sa výsledky potvrdili,“ hovorí výskumník Andrew R. Hart, MD. Je docentom gastroenterológie na Norwich Medical School v East Anglia, Norwich, vo Veľkej Británii.

Ak sa ukáže, že táto kombinácia je účinná, antioxidanty môžu pomôcť pri prevencii viac ako len 1 z 12 prípadov rakoviny pankreasu. American Cancer Society odhaduje, že asi 43920 ľudom bude diagnostikovaná rakovina pankreasu v roku 2012 a asi 37390 ľudí zomrie na túto chorobu.

Trio antioxidantov radikálne zníži riziko rakoviny pankreasu

Výskumníci analyzovali týždenný jedálny lístok viac ako 23500 ľudí vo veku od 40 do 74 rokov. U 49 ľudí sa vyvinulo ochorenie na rakovinu pankresu počas 10 rokov od začiatku štúdie. Výskumníci potom porovnávali stravu osôb, ktorým bola diagnostikovaná rakovina pankreasu s ďalšími takmer 4000, ktorí nemali rakovinu pankreasu. Ľudia, ktorí konzumovali viac potravín s obsahom selénu, mali o 50% nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pankreasu v porovnaní s tými, ktorí jedli najmenej potravín s obsahom selénu. A tá skupina ľudí, ktorých príjem vitamínu C, E a selénu bol až 75 %, mali pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia až o 67 % nižšiu v porovnaní so ľuďmi, ktorí konzumovali najmenšie množstvo tejto trojice antioxidantov vo svojom jedle.

Výskumníci sa zamerali iba na potraviny bohaté na tieto látky, nie na jednotlivé výživové zložky. Ovocie a zelenina bohaté na vitamín C sú:

  • citrusové plody,
  • drobné ovocie s červenými bobuľami (ríbezle, brusnice atď,)
  • červené a zelené papriky.

Na vitamín E sú bohaté:

  • rastlinné oleje,
  • orechy, semená,
  • vaječný žĺtok.

Selén je minerálna látka, ktorá sa vzácne nachádza v pôde. Medzi potraviny bohaté na selén patria:

  • cereálie
  • ryby
  • mäso.

Čo spôsobuje rakovinu pankreasu?

Pankreas je dlhá, plochá žľaza, ktorá je uložená v oblasti brucha za žalúdkom. Jej úlohou je produkovať enzýmy, ktoré podporujú trávenie. Tiež tvorí určité enzýmy, ktoré udržiavajú správnu hladinu krvného cukru. Príčina rakoviny pankreasu nie je vedcom ešte stále celkom jasná. Fajčenie a cukrovka sú považované za rizikové faktory. Niektoré dôkazy poukazujú aj na obezitu ako ďalšie potenciálne riziko. Simon Yeung, PharmD hodnotil nové poznatky. Je farmaceutom na Memorial Sloan-Kettering Cancer Center v New York City. „Štúdia je iba predbežná a poukazuje na zaujímavú súvislosť medzi potravou a výskytom rakoviny pankreasu. Iné štúdie ukázali, že vysoké množstvá vitamínu E a selénu môžu zvýšiť riziko rakoviny iných orgánov, napr. prostaty. Pre celkové zdravie je dôležitá konzumácia zdravej a vyváženej stravy. Ale Yeung hovorí, že je zatiaľ predčasné odporúčať nejaké konkrétne spôsoby, ako znížiť riziko ochorenie na rakovinu pankreasu.

Vincent Vinciguerra, MD, je trochu optimistickejší v súvislosti s novými poznatkami a ich využitím pre ľudí s rizikom rakoviny pankreasu. Je šéfom oddelenia onkológie a hematológie Don Monti Division of Oncology/Hematology at North Shore-Long Island Jewish Monter Cancer Center in Lake Success, N.Y.„To nám dáva nádej, že budeme schopní zahrnúť určité výživové faktory medzi príčiny vzniku rakoviny pankreasu, „hovorí „Ak sa to potvrdí, konečne máme čo ponúknuť ľuďom s vysokým rizikom pre toto rakovinové ochorenie."

Zatiaľ, „ je ťažké dokázať, že toto sú prínosy antioxidantov pre rôzne typy zhubných nádorov“, hovorí. Každý typ zhubného nádoru je iný, takže sme optimisti, obzvlášť preto, že nemáme veľa možností ako znížiť riziko rakoviny pankreasu.

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

menu