1. Kyselina alfa-lipoová a chudnutie
Výskum ukázal, že kyselina alfa-lipoová môže ovplyvniť chudnutie niekoľkými spôsobmi. 
Štúdie naznačujú, že môže znížiť aktivitu enzýmu AMP-aktivovanej proteínkinázy (AMPK), ktorá sa nachádza v mozgu (hypotalamus) (1, 2).

2. Kyselina alfa-lipoová a cukrovka
Cukrovka postihuje viac ako 400 miliónov dospelých na celom svete (3). 
Kľúčovou črtou nekontrolovaného diabetu je vysoká hladina cukru v krvi. Ak sa nelieči, môže to spôsobiť zdravotné problémy, ako je strata zraku, srdcové choroby a zlyhanie obličiek.

Štúdie u dospelých s metabolickým syndrómom preukázali, že môže znížiť inzulínovú rezistenciu a znížiť hladinu glukózy v krvi nalačno a hladinu HbA1c.

Kyselina alfa-lipoová pomáha znižovať hladinu cukru v krvi tým, že podporuje procesy, ktoré môžu odstraňovať tuk nahromadený vo svalových bunkách, čo inak robí inzulín menej účinným (4).

Je dokázané, že zmierňuje príznaky poškodenia nervov a znižuje riziko diabetickej retinopatie (poškodenie očí), ktoré sa môže vyskytnúť pri nekontrolovanom diabete (5, 6, 7).

Ukázalo sa, že kyselina alfa-lipoová znižuje inzulínovú rezistenciu, zlepšuje kontrolu cukru v krvi, zmierňuje príznaky poškodenia nervov a znižuje riziko diabetickej retinopatie.

3. Môže spomaliť stratu pamäte
Strata pamäte je častým problémom starších dospelých, seniorov. Predpokladá sa, že poškodenie oxidačným stresom hrá rozhodujúcu úlohu pri strate pamäte (8).

Štúdie naznačujú, že kyselina alfa-lipoová spomaľuje progresiu Alzheimerovej choroby neutralizáciou voľných radikálov a potláčaním zápalu (9, 10, 11).

4. Podporuje zdravé nervové funkcie
Výskum ukázal, že kyselina alfa-lipoová podporuje zdravé nervové funkcie. V skutočnosti sa zistilo, že spomaľuje progresiu syndrómu karpálneho tunela v jeho raných štádiách. Tento stav je charakterizovaný zníženou citlivosťou alebo mravčením v ruke spôsobeným štipnutím nervu (12).

Štúdie tiež zistili, že kyselina alfa-lipoová môže zmierniť príznaky diabetickej neuropatie, ktorá predstavuje bolesť nervov spôsobenú nekontrolovaným diabetom (13, 14).

5. Môže znížiť rizikové faktory srdcového ochorenia
Srdcové choroby sú v Amerike zodpovedné za jednu zo štyroch úmrtí (15).

  • Po prvé, antioxidačné vlastnosti umožňujú kyseline alfa-lipoovej neutralizovať voľné radikály a znižovať oxidačný stres, ktorý je spojený s poškodením, ktorý môže zvýšiť riziko srdcových chorôb (16).
  • Po druhé, ukázalo sa, že zlepšuje endoteliálnu dysfunkciu - stav, pri ktorom sa krvné cievy nemôžu dilatovať správne, čo tiež zvyšuje riziko infarktu a mozgovej príhody (17, 18).

Preskúmanie štúdií navyše zistilo, že užívanie doplnku kyseliny alfa-lipoovej znížilo hladinu triglyceridov a LDL (zlý) cholesterol u dospelých s metabolickým ochorením (19)

Referencie:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18445126
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15195087
3. http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29990473
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17272797
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25381809
7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X18315365
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24183945
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18655815
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17982894
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26316990
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19499849
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17272797
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25381809
15. https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25949771
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26171398/
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25949771
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29990473