Brusnice sú bohaté na antioxidanty a vitamín C, ktoré pomáhajú chrániť telo pred vonkajšími faktormi a podporujú zdravý imunitný systém. Nevýhodou je, že väčšina brusnicových výrobkov na trhu (najmä džúsy) majú tendenciu mať veľa pridaného cukru proti prirodzenej kyslej chuti bobúľ, takže pri výbere brusnicového výrobku by ste si mali vždy prečítať štítok a skontrolovať, či neobsahuje cudzie prísady. Toto ale neplatí pri výživových doplnkoch s obsahom brusníc.

Zatiaľ čo výskum brusnicových piluliek je trochu obmedzený, štúdie o brusnicovej šťave a výťažkoch z brusníc naznačujú, že majú tieto výhody:

Zlepšenie zdravia srdca: Pravidelné pitie brusnicovej šťavy môže znížiť riziko srdcových chorôb zvýšením hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu, znížením zápalu a prevenciou oxidácie cholesterolu (1, 2, 3, 4).

Ochrana pred žalúdočnými vredmi: Niektoré zlúčeniny brusnicovej šťavy môžu pomôcť eliminovať bakteriálne infekcie H. pylori v žalúdku a znižujú tak riziko žalúdočných vredov (5, 6, 7, 8).

Lepšia kontrola cukru v krvi: Niekoľko štúdií zistilo, že brusnicová šťava môže u ľudí s cukrovkou významne znížiť hladinu cukru v krvi (9, 10, 11).

Ochrana proti rakovine: Štúdie v skúmavkách a na zvieratách ukázali, že zlúčeniny nachádzajúce sa v brusniciach môžu chrániť pred rakovinou a spomaliť rast nádorov (12, 13, 14, 15).

Zdravšie zuby a ďasná: Rovnaké zlúčeniny brusníc, ktoré bránia priľnutiu baktérií k močovému ústrojenstvu, tiež bránia prerastaniu baktérií v ústach, čím znižujú ochorenie dutiny ústnej a ochorenie ďasien (16).

Zvýšená imunita: Niekoľko malých štúdií zistilo, že zlúčeniny v brusnicovej šťave môžu zvýšiť imunitu a zmierniť príznaky chrípky (17, 18, 19).

Na určenie, či by brusnicové pilulky mali rovnaké prínosy, sú potrebné ďalšie štúdie, ale štúdie o iných brusnicových výrobkoch sú sľubné. Brusnicová šťava a výťažky môžu zvýšiť imunitu, znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou a chrániť pred rakovinou, srdcovými chorobami, žalúdočnými vredmi a chorobami ďasien. Brusnicové pilulky môžu mať podobné účinky, je však potrebný ďalší výskum.

Keďže brusnice sú kyslé, veľa receptov a výrobkov z brusníc obsahuje veľa cukru.

Americká asociácia srdca odporúča, aby ženy a muži konzumovali každý deň najviac 25 respektíve 37,5 gramov pridaného cukru (20). Iba štvrtina šálky konzervovanej brusnicovej omáčky alebo jedna šálka koktailovej brusnicovej šťavy obsahuje viac ako 10 gramov pridaného cukru, čo sťažuje dodržanie týchto pokynov.

Konzumácia veľkého množstva pridaného cukru súvisí s rozvojom srdcových chorôb a cukrovky, takže je rozumné udržať si príjem cukru pod kontrolou (21, 22, 23).

Brusnicové pilulky môžu byť skvelým spôsobom, ako využívať zdravotné prínosy brusníc bez negatívnych účinkov pridaného cukru.

Mnoho brusnicových výrobkov obsahuje veľa cukru, ktoré maskujú brusnicovú prirodzenú kyslastú chuť, ale príliš veľa pridaného cukru je pre vaše zdravie zlé. Brusnicové pilulky ponúkajú spôsob, ako mať zdravotné prínosy brusníc bez toho, aby ste konzumovali extra pridaný cukor.

Referencie:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29476238
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17761017
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18038941
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16923231
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15582295
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15810945
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17487928
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343637
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23267397
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29345498
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25904733
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27548236
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16377076
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18504707
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26378019
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18663617
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22588835
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330619
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15781126
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19704096
21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3584048/
22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24493081
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22289979