Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Čo je v komplexe vitamínu B?

10.06.2020

Vitamín B sa nevzťahuje na jeden, ale na osem rôznych vitamínov. Všetky vitamíny B hrajú úlohu pri premene jedla na energiu v tele. Každý vitamín má tiež jedinečnú úlohu v zdraví človeka.

Doplnky výživy vitamínu B obsahujú všetky základné vitamíny B v jednej tabletke. Niektoré obsahujú 100 percent odporúčanej dennej dávky každého vitamínu B. Iné obsahujú vyššie dávky niektorých alebo všetkých týchto vitamínov.

Ak výrobok obsahuje komplex vitamínu B, mal by obsahovať 8 základných vitamínov:

Tiamín, vitamín B1

Vitamín B1 je potrebný na tvorbu špecifických mozgových neurotransmiterov, produkciu mastných kyselín, syntézu špecifických hormónov a odbúravanie sacharidov. Má niekoľko dôležitých funkcií, vrátane práce s inými vitamínmi skupiny B, ktorá pomáha odbúravať a uvoľňovať energiu z potravy (1), ako aj udržiavať zdravý nervový systém a svalové funkcie.

Niekto s miernym nedostatkom tiamínu môže pociťovať bolesti hlavy alebo únavu a byť podráždený. U osôb s veľkým nedostatkom sa môžu prejaviť príznaky stavu zvaného Beri Beri, ktorý sa vyznačuje svalovou slabosťou, stratou koordinácie, bolesťou, duševnou dezorientáciou a možnou paralýzou.

Riboflavín, vitamín B2

Vitamín B2 je potrebný na výrobu energie, premenu tryptofánu na niacín, premenu vitamínu B6 na koenzým požadovaný v tele a na výrobu energie. Je zodpovedný za uvoľňovanie energie v každej bunke tela. Medzi jeho funkcie patrí prispievanie k udržiavaniu normálnej pokožky, očí a podpora nervového systému a tiež prispievanie k normálnemu energetickému metabolizmu.

Ak máte nedostatok riboflavínu, môžu sa (2) vyvinúť stav nazývaný ariboflavinóza. Medzi príznaky patria praskliny v kútikoch úst, opuchnutý jazyk a pery. Môžu sa vám tiež vytvárať mastné šupinky na koži, zvyčajne v blízkosti nosa, uší a úst.

Niacín, vitamín B3

Vitamín B3 sa v tele premieňa na koenzým NAD, ktorý je potrebný pre viac ako 400 základných enzýmových reakcií. Tieto rôzne enzýmové reakcie pomáhajú pri metabolickom procese (3) a pri komunikácii medzi bunkami. Pomáha tiež pri expresii DNA v bunkách a pri transformácii energie obsiahnutej v uhľohydrátoch, tukoch a bielkovinách do formy, ktorú môže telo využiť.

Ak nemáte dostatok niacínu, môžete na znepokojivý stav nazývaný pelagra, ktorý je charakterizovaný hnačkami, demenciou a dermatitídou. Nedostatok B3 môže mať vplyv na funkciu štítnej žľazy a potenciálne tiež na váš metabolizmus.

Kyselina pantoténová, vitamín B5

Vitamín B5 Je potrebný pre telo na vytvorenie rôznych koenzýmov, bielkovín a tukov. Pomáha uvoľňovať energiu z jedla, ktoré konzumujeme, a prispieva k znižovaniu únavy a vyčerpania.

Nedostatok extrémne zriedkavý, a objavuje sa iba v prípadoch závažnej podvýživy. V týchto prípadoch by človek pocítil necitlivosť v rukách a nohách, bolesti hlavy, únavu, podráždenosť a gastrointestinálne ťažkosti.

Pyridoxín, vitamín B6

Vitamín B6 telo potrebuje pre viac ako 100 základných enzýmových reakcií. Tieto enzýmové reakcie sú potrebné pre zdravý vývoj mozgu, odbúravanie sacharidov a tukov a podporu imunitného systému. Prispieva k normálnej energii, umožňuje telu využívať a ukladať energiu z bielkovín a sacharidov v potravinách a prispieva k tvorbe červených krviniek ktoré prenášajú kyslík do tela. Vitamín B6 pomáha telu konvertovať tryptofán na niacín, čo je len jeden príklad toho, ako vitamíny B spolupracujú, aby ste boli zdraví.

Ak nemáte dostatok vitamínu, môžete byť slabí, mať zápal kože a trpieť zlou funkciou nervov.

Biotín, vitamín B7

Vitamín B7 je ďalší dôležitý vitamín B, ktorý sa niekedy označuje ako vitamín H, je dôležitý pre metabolizmus lipidov a bielkovín a pomáha pri glukoneogenéze, metabolickej aktivite, ktorá vedie k tvorbe glukózy, ktorú vaše telo - najmä váš mozog - využíva na energiu. Používa sa tiež na podporu tvorby DNA a na komunikáciu buniek tela.

Podľa Oregonskej štátnej univerzity príznaky nedostatku zahŕňajú vypadávanie vlasov, kožné vyrážky a depresie.

Kyselina listová, vitamín B9

Vitamín B9 je dôležitá pre metabolizmus bielkovín a pre udržanie vašej krvi zdravej.  Okrem toho je to nevyhnutné pre replikáciu DNA, správne delenie buniek a pre metabolizmus vitamínov aj aminokyselín. Má niekoľko dôležitých funkcií. Napríklad spolupracuje s vitamínom B12 na tvorbe zdravých červených krviniek a pomáha znižovať riziko porúch centrálneho nervového systému.

Nedostatok folátov môže pre ostatných spôsobiť aj zlý rast, zápal ďasien, hnačky, stratu chuti do jedla, zábudlivosť a podráždenosť.

Kobalamín, Vitamín B12

Vitamín B12, tiež známy ako kobalamín je dôležitý (4) a prispieva k tvorbe červených krviniek a k podpore normálnej funkcie nervového systému a tiež k uvoľňovaniu energie z potravy, ktorú konzumujeme. Vitamín B12 pomáha vytvárať a udržiavať vonkajší obal nervových vlákien.

Nedostatok B12 môže spôsobiť anémiu alebo určité neurologické problémy. Podľa štúdie zverejnenej v Neurology (5) môže dokonca ovplyvniť poznanie znížením celkového objemu mozgu. Vedci zistili, že nedostatok vitamínu B12 súvisí s horšou dlhodobou pamäťou a percepčnou rýchlosťou.

Spoločne sa nazývajú komplex vitamínu B.

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/
2. 
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
3. 
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/
4. 
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Vitamin%20B12-HealthProfessional/
5. 
https://n.neurology.org/content/77/13/1276

menu