Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Červená kvasnicová ryža znižuje vysoký cholesterol a zlepšuje krvný obeh

24.04.2024

Červená kvasnicová ryža je typ fermentovanej ryže, ktorá sa vyrába pomocou špecifických druhov plesní, Monascus ruber alebo Monascus purpureus (1, 2). Obsahuje Monakolín K. ktorý vzniká počas jeho fermentácie a je zodpovedný za zníženie hladiny zlého cholesterolu. Pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi.

Červená kvasnicová ryža obsahuje zlúčeninu, rovnakú aktívnu zložku, ktorá sa nachádza v liekoch na zníženie cholesterolu (2). Je to látka identická s aktívnou zložkou niektorých statínov, čo môže znížiť produkciu cholesterolu v pečeni.

Hypolipidemická látka prítomná v červenej kvasinkovej ryži je monakolín K, ktorý patrí do skupiny látok známych ako monakolíny (3). Japonský profesor Akira Endo prvýkrát izoloval túto zlúčeninu z fermentačného procesu kvasiniek Monascus v roku 1979 (4), čo potom viedlo k vývoju statínu nazývaného lovastatín.

Vedecké štúdie preukázali (5), že suplementácia červenou kvasnicovou ryžou môže celkovo znížiť aj LDL cholesterol, čiže „zlý cholesterol“. Podľa tradičnej čínskej medicíny výhody červenej kvasnicovej ryže zahŕňajú aj zlepšenie obehu a zníženie rizika mŕtvice.


Red Yeast Rice (Červená kvasnicová ryža) 600 mg Now Foods | výživový doplnok | vitamín

Znižuje vysoký cholesterol (6)

Jedným z hlavných použití červenej kvasnicovej ryže je zníženie cholesterolu. Látky nachádzajúce sa v červenej kvasinkovej ryži znižujú množstvo „zlého“ cholesterolu (tiež známeho ako cholesterol lipoproteínov s nízkou hustotou alebo LDL) v tele znížením jeho produkcie v pečeni.

Výskum ukazuje, že červená kvasnicová ryža obsahujúca značné množstvo látky, ktoré môžu znížiť vašu celkovú hladinu cholesterolu v krvi, hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL alebo „zlý“) cholesterol a hladinu triglyceridov.

Po jedle sa LDL cholesterol v jedle zhromažďuje s inými látkami v krvných cievach vášho tela. Ak sa nazbiera príliš veľa, môže to viesť k infarktu alebo mŕtvici. Pečeň však produkuje aj LDL cholesterol.

Štúdia z roku 2019 uviedla (5), že „extrakt z červenej kvasnicovej ryže je najúčinnejším nutraceutikom na znižovanie cholesterolu na trhu“.

Štúdia z roku 2010 publikovaná v American Journal of Cardiology (7) skúmala účinky suplementácie červenej kvasnicovej ryže na pacientov, ktorí nemohli tolerovať konvenčné statínové lieky. Výsledky u 25 pacientov liečených červenou kvasnicovou ryžou aspoň štyri týždne alebo dlhšie boli dosť pôsobivé. V priemere u ľudí užívajúcich červenú kvasnicovú ryžu, ktorí neznášali statíny, sa ich celkový cholesterol znížil o 13 percent, LDL cholesterol sa znížil o 19 percent a červená kvasnicová ryža bola vo všeobecnosti dobre tolerovaná.

Ďalšia štúdia publikovaná v European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (8) hodnotila účinky červenej kvasnicovej ryže (tiež nazývanej ryža Went) na 79 pacientoch s vysokým cholesterolom vo veku od 23 do 65 rokov. Títo pacienti užívali buď 600 miligramov červenej kvasnicovej ryže alebo placebo dvakrát denne počas celkovo ôsmich týždňov. Výsledky štúdie ukázali, že subjekty, ktoré užívali červenú kvasnicovú ryžu, vykazovali „výrazne väčšie zníženie“ hladín LDL („zlého“) cholesterolu, ako aj celkového cholesterolu.

Znižuje riziko mŕtvice (6)

Keďže červená kvasnicová ryža pomáha znižovať cholesterol, môže tiež znížiť šance na mŕtvicu. Nízka hladina cholesterolu znižuje riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín, ktoré sa môžu zlomiť / ulomiť a spôsobiť mŕtvicu a infarkt.

Červená kvasnicová ryža môže tiež znížiť riziko iných ochorení spôsobených vysokým krvným tlakom, ako je bolesť na hrudníku (angína) a srdcové zlyhanie.

Zlepšuje krvný obeh (6)

Plaky v cievach tiež upchávajú tepny a znižujú krvný obeh. Ukázalo sa, že červená kvasnicová ryža pomáha zlepšovať krvný obeh, umožňuje rýchlejšie hojenie rán a umožňuje vášmu telu fungovať čo najlepšie.

Dokonca aj tí, ktorým sa v cievach nehromadí plak, môžu mať prospech z lepšieho obehu, pretože svaly a orgány dostávajú viac kyslíka, keď krv dobre prúdi.

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28054118/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5368538/
3. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2018.5368
4. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/chem-2020-0006/html?lang=en
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6822657/
6. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-red-yeast-rice
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20185013
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17568245

Aké produkty spomíname v článku?

Našli ste nejakú chybu? Dajte nám vedieť!

    menu