Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Vaše naposledy prezerané produkty

19,90 

L-Tryptophan 500 mg Now Foods | výživový doplnok | vitamín

19,90 

- +

L-Tryptofán (L-Tryptophan) 500 mg Now Foods | výživový doplnok | vitamín

L-Tryptophan 500 mg Now Foods. L-tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorú telo potrebuje na syntézu bielkovín a špecializovaných molekúl, ako je neurotransmiter serotonín. […]

Dostupnosť: 

ihneď

Kód produktu: 

0166

19,90 

L-Tryptophan 500 mg Now Foods | výživový doplnok | vitamín

19,90 

- +
POPIS
ZLOŽENIE
DÁVKOVANIE
Súvisiace produkty

L-Tryptophan 500 mg Now Foods. L-tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorú telo potrebuje na syntézu bielkovín a špecializovaných molekúl, ako je neurotransmiter serotonín. Dôležitým vedľajším produktom tryptofánu je 5HTP (5-hyrdoxytryptofán), ktorý v mozgu a centrálnom nervovom systéme zvyšuje pocity pohody a bezpečnosti. Robí to zvyšovaním produkcie jedného z hlavných hormónov, serotonínu. Serotonín je látka v mozgu, ktorá ovplyvňuje náladu, pomáha regulovať náladu, úzkosť a hladinu šťastia človeka.

Serotonín hrá kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách, najmä pri depresii, úzkosti, kontrole nálady a chuti do jedla. Mnoho ľudí prijíma nadmerné množstvo sacharidov, keď sa cítia vystresovaní, depresívne alebo úzkostne. To má za následok zvýšenie cerebrálneho serotonínu a dočasný pocit pohody a bezpečia, ale zároveň aj zvýšenie tukových zásob. Dopĺňanie tryptofánu zlepšuje psychický stav bez toho, aby vyvolávalo zvyšovanie množstva uloženého tuku. 

Všetci ľudia nevedomky pociťujú účinky tryptofánu každý deň (1). Je to preto, že tryptofán je zodpovedný za produkciu niacínu, melatonínu a serotonínu. Melatonín je kľúčom k regulácii zdravých cyklov spánku a bdenia a serotonín hrá úlohu pri regulácii spánku aj nálady. A keďže tryptofán je esenciálna aminokyselina, nízka hladina L-tryptofánu môže mať vážne následky na myseľ a telo. Primárnym vedľajším účinkom je znížená kvalita spánku a zvýšené riziko duševného zdravia a porúch nálady vrátane depresie. Úroveň tryptofánu spúšťa zodpovedajúci pokles produkcie serotonínu v mozgu a môže mať vplyv na náladu, zhoršiť pamäť a zvýšiť agresivitu (4). 

Pomáha zlepšovať kvalitu spánku

Po premene tryptofánu na serotonín vaše telo využíva serotonín na výrobu hormónu melatonínu. Týmto spôsobom pomáha tryptofán regulovať váš cyklus spánku-bdenia, pretože melatonín podporuje spánok. Tryptofán má prirodzené sedatívne účinky, ktoré vám môžu pomôcť lepšie spať, a vďaka tomu môže pomôcť zlepšiť celkové zdravie.

Nedostatok spánku je rizikovým faktorom pre problémy, ako sú depresia, pokles motorickej koordinácie, znížená koncentrácia a pamäť, bolesti svalov, prírastok hmotnosti a ďalšie. Tryptofán zlepšuje spánok a znižuje problémy spojené so spánkovým apnoe (2) alebo nespavosťou (3).

Tiež sa zistilo, že pomáha znižovať čas potrebný na zaspanie, zlepšuje náladu nasledujúci deň po lepšej kvalite spánku, znižujú škrípanie zubov počas spánku (nazývané bruxizmus) a znižujú epizódy spánkového apnoe počas spánku (periodické zastavenie dýchania počas celej noci.

Pozdvihne vašu náladu a zmierni depresiu a úzkosť

Tryptofán vám môže nielen pomôcť spať zdravšie, ale preukázal sa tiež ako prírodný prostriedok na zlepšenie nálady, ktorý poskytuje ochranu pred depresiou, úzkosťou a mnohými negatívnymi príznakmi spojenými s vysokou úrovňou stresu (6). Mnoho štúdií zistilo, že L-tryptofán sa v mozgu premieňa na upokojujúci serotonín a prispieva k väčšej dostupnosti ďalších esenciálnych aminokyselín, čo zase pomáha kontrolovať náladu človeka a znižovať produkciu stresových hormónov.

Serotonín je neoddeliteľnou súčasťou šťastných nálad a zaháňania depresie, ale tiež zohráva úlohu pri úzkosti. Prirodzene to znamená, že l-tryptofán má svoje nároky aj na prirodzenú pomoc pri úzkosti. Niektoré výskumy ukázali, že znížený príjem tryptofánu môže spôsobiť významné zníženie určitých mozgových aktivít, ktoré podporujú šťastie, a že nízke hladiny serotonínu sú bežnejšie u ľudí trpiacich úzkosťou a depresiou.

Ďalšia štúdia navyše ukázala možnosť, že hladiny serotonínu, prostredníctvom hladín l-tryptofánu, boli dôležitou súčasťou porúch úzkostného spektra, najmä obsedantno-kompulzívnej poruchy (OCD) (5).

Posilňuje kognitívne funkcie

Celkovo možno vidieť hlavný trend v prínosoch l-tryptofánu: aminokyselina môže byť neuroprotektor. Pomáha zlepšovať nervový systém, zdravie neurónov, funkciu mozgu a zdravie nervov po celom tele v mnohých rôznych formách. To platí pre každodenné zdravie a funkcie mozgu, vrátane problémov s pamäťou alebo dokonca mozgovou hmlou. Jedna štúdia dokonca dokázala, že vyčerpanie l-tryptofánu je príčinou problémov s pamäťou u testovaných osôb, čo znamená, že vyššie hladiny môžu pomôcť zlepšiť problémy s pamäťou (7).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Zloženie: L-Tryptophan (Free-Form) 500 mg

Ostatné zložky: Hypromelóza (celulózová kapsula), ryžová múka, askorbylpalmitát a kyselina stearová (rastlinný zdroj).

Neobsahuje: pšenicu, lepok, sóju, mlieko, vajcia, ryby, mäkkýše, orechy alebo sezam.

Ďalšie informácie: Iba pre dospelých. Poraďte sa s lekárom, ak ste tehotná alebo dojčíte, užívate lieky (najmä antidepresíva, ako sú SSRI a IMAO), alebo máte zhoršený zdravotný stav. Môže spôsobiť ospalosť. Nepoužívajte s alkoholickými nápojmi alebo pri obsluhe ťažkých strojov. Uchovávajte mimo dosahu detí. Nie je určené ako náhrada pestrej stravy. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Minimálna trvanlivosť vyznačená na obale.

Dávkovanie: 1-2 kapsuly 2 až 3 krát denne na lačný žalúdok, s konečnou dávkou pred spaním.

Krajina pôvodu: USA

Veľkosť balenia: 60
Forma: vegetariánske kapsuly
výživový doplnok L-Tryptophan 500 mg Now Foods
 bol uvedený na trh ako doplnok stravy.

Referencie:

1. https://medlineplus.gov/ency/article/002332.htm
2. https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sleepapnea
3. http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/insomnia
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11331552/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677917/
6. https://link.springer.com/article/10.1007/s11357-012-9419-5
7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X13003088

menu