Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

5 priaznivých účinkov B-komplexu

22.06.2020

Vegetariáni a vegáni
Ľudia, ktorí dodržiavajú vegetariánsku stravu, nejedia mäso vrátane hovädzieho mäsa, hydiny a rýb. Ľudia, ktorí nasledujú vegánsku stravu, nejedia žiadne živočíšne produkty, vrátane mäsa, vajec a mliečnych výrobkov. Vegetariánska a vegánska strava môže zvýšiť riziko nedostatku B-12 u človeka (1).

Tehotné ženy
Tehotné ženy môžu mať úžitok z užívania doplnkov obsahujúcich vitamín B. Vitamíny B sú obzvlášť dôležité počas tehotenstva, keď má žena užívať najmenej 400 mcg kyseliny listovej každý deň. V ideálnom prípade aj v mesiacoch pred otehotnením. 

Okrem toho by tehotné ženy mali konzumovať folát - prírodnú formu kyseliny listovej - z potravinových zdrojov. Získanie odporúčaného množstva kyseliny listovej a folátu znižuje riziko vrodených defektov mozgu a miechy podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) (2).

Tehotné ženy tiež potrebujú dostatok vitamínu B-12. Štúdie (3) ukazujú, že nedostatok vitamínu B-12 môže viesť k predčasným pôrodom alebo potratom v tehotenstve, nízkej pôrodnej hmotnosti, vysokému krvnému tlaku u žien a abnormalitám plodu.

Ľudia, ktorí podstúpili operáciu bypassu žalúdka
Jedinci, ktorí podstúpili chirurgický zákrok žalúdočného bypassu, tiež známy ako bariatrická chirurgia, často potrebujú vitamínové doplnky. Výskum (4) naznačuje, že táto operácia u ľudí zvyšuje potrebu na B-12. Existujú ďalšie dôkazy o tom, že veľa ľudí po tejto operácii potrebuje multivitamín (5), ktorý obsahuje vitamíny B a ďalšie živiny, prinajmenšom v krátkodobom horizonte.

Starší dospelí - seniori
Ľudia vo veku 65 a viac rokov môžu využívať doplnok B-komplexu. Výskum (6) ukazuje, že seniori sú náchylnejší na nedostatok vitamínu B-12. Niektoré dôkazy (7) naznačujú, že vyššie hladiny B-12 môžu pomôcť spomaliť starnutie mozgu. Podľa systematického prehľadu a metaanalýzy (8) môžu byť s depresiou u starších ľudí spojené nízke hladiny B-12 a folátu - ekvivalent kyseliny listovej alebo vitamínu B-9 v strave. Okrem toho štúdia zahŕňajúca seniorov zistila, že vyššie hladiny B-6 boli spojené so zníženými depresívnymi symptómami.

Ľudia s inými zdravotnými problémami
Doplnok komplexu vitamínu B môže mať úžitok pre osoby s ktorýmkoľvek z nasledujúcich zdravotných problémov: závislosť od alkoholu, autoimunitné ochorenie, ako je lupus, reumatoidná artritída alebo diabetes 1. typu, depresie, cukrovka, malabsorpčný stav, ako je celiakia alebo Crohnova choroba, ochorenie obličiek, HIV, ochorenie srdca, Alzheimerova choroba, AIDS, rakovina.

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

Referencie:

1. https://www.mdpi.com/2072-6643/8/12/767/htm
2. https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4561829/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/
5. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0149588
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5130103/
7. https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2517517
8. 
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13607863.2015.1049115

menu