Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Chróm GTF zlepšuje citlivosť na inzulín

24.04.2024

Chróm je nevyhnutný stopový minerál, ktorý môže zlepšiť citlivosť na inzulín a zvýšiť metabolizmus bielkovín, sacharidov a lipidov. Chrómový faktor tolerancie na glukózu, ktorý sa viac bežne nazýva chróm GTF, je minerál, ktorý sa často používa v doplnkoch kulturistiky, atletiky a pri chudnutí. Chróm zvyšuje účinok inzulínu, hormónu na ukladanie tukov v tele. Inzulín je tiež potrebný na metabolizáciu uhľohydrátov, tukov a bielkovín v tele.

Prirodzene sa vyskytujúca forma chrómu sa nazýva komplex glutatiónu s kyselinou dinikotínovou alebo chróm GTF. GTF sa líši od jednoduchých zlúčenín chrómu, pretože je ľahšie absorbovaný vašim telom a bezpečnejšie ako iné formy.

Pretože zvyšuje účinok inzulínu (1, 2), chróm je potrebný na ukladanie tukov, bielkovín a uhľohydrátov. Je potrebný na výrobu energie a je tiež nevyhnutný pri syntéze cholesterolu, tukov a bielkovín. Nedostatočný príjem chrómu súvisí s glukózovou intoleranciou.

Prirodzene sa vyskytujúca forma chrómu sa nazýva komplex glutatiónu kyseliny dinikotínovej alebo chróm GTF. GTF sa ľahšie vstrebáva do vášho tela.

Chróm GTF môže ovplyvniť metabolizmus cholesterolu, čo môže byť prospešné pre jednotlivcov trpiacich vysokým obsahom cholesterolu. Chróm GTF sa prirodzene viaže na glycín, kyselinu glutámovú, cysteín a niacín.


Chróm GTF 200 mcg Now Foods | výživový doplnok | vitamín

Zlepšuje metabolizmus cukrov a tendencie k cukrovke

Vo výskume a v časopise Biological Trace Elements Research Journal uviedli vedci „Intolerancia glukózy súvisiaca s nedostatkom chrómu sa javí ako rozšírená. Suplementácia chrómu vedie k zlepšeniu metabolizmu cukrov u hypoglykemikov, hyperglykemikov a diabetikov. “ A, „Charakteristickým znakom nedostatku chrómu je narušená glukózová tolerancia“ (3).

To znamená, že najbežnejším nálezom s nízkym obsahom chrómu je „intolerancia cukru“, ktorá vedie k prírastku hmotnosti z cukru, zvýšenej hladine cukru v krvi, pre-cukrovke, vysokej hladine inzulínu v krvi a / alebo cukrovke typu 2.

Iní vedci v roku 1998 (Journal of the American College of Nutrition) dospeli k záveru, že chróm má výhody bez známych vedľajších účinkov u ľudí s intoleranciou glukózy a cukrovkou, ktorí zlepšujú hladinu cukru v krvi, cholesterol a HgA1C.

Znižuje chuť do jedla a podporuje chudnutie

Journal of Psychiatric Practice v roku 2005 študoval dávku 500 mcg chrómu u pacientov s atypickou depresiou, z ktorých väčšina mala nadváhu. Zistili, že chróm znížil chuť do jedla, zlepšil chuť na sacharidy, znížil celkové stravovanie a zhodou okolností sa zlepšil aj nízky sexepíl. To sú všetko bežné príznaky depresie; takže všetky príznaky boli pre výskumníkov zaujímavé. Záverom je, že ak ste prekonali stres alebo príznaky depresie a prírastok hmotnosti, chróm na vás môže blahodarne pôsobiť.

V roku 2008 spoločnosť Diabetes Technology & Therapeutics uviedla, že 1 000 mcg chrómu denne znižuje príjem potravy, hladinu hladu a túžbu po tukoch, čo naznačuje, že chróm pomáha regulovať príjem potravy riadením chuti do jedla v mozgu.

V skutočnosti pacienti užívajúci chróm „automaticky“ znížili príjem potravy o 207 kalórií denne, jednoducho kvôli zníženej chuti na sacharidy a sladké jedlá!

Podporuje chudú telesnú hmotu (budovanie svalov)

Výskum ukázal, že chróm GTF spôsobuje väčšiu stratu tukov a menšiu stratu svalov ako diéta bez chrómu. Štúdia na vzpieračoch ukázala oveľa väčší prírastok svalovej hmoty s chrómom!

Môže pomáhať pri depresií

Predpokladá sa, že táto zvýšená citlivosť na inzulín pomáha transportovať aminokyselinu nazývanú tryptofán cez hematoencefalickú bariéru do centrálneho nervového systému. Tryptofán sa premieňa na neurotransmiter nazývaný serotonín - ktorého nízke hladiny sú spojené s depresiou. Preto čím viac tryptofánu je transportované inzulínom, tým viac serotonínu je v mozgu k dispozícii.

Indukuje a zvyšuje uvoľňovanie noradrenalínu, ďalšieho neurotransmiteru regulujúceho náladu. Výskum na ľuďoch ukázal, že sa zdá, že chróm znižuje aktivitu konkrétneho typu serotonínového receptora, ktorý sa nazýva 5-HT2A receptor.

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie

1. Physiol Rev 1969;49:163-239
2. J Nutr 1993;123:626-33
3. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2011.11.001

menu