Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Prečo zaradiť jačmeň do vašej výživy

06.02.2020

V poslednej dobe sledujeme pomalý vznik sacharidovej fóbie a čím ďalej viac
športovcov sa od nich úplne odkláňa. Sacharidy sa považujú za základný zdroj
energie pre tréning na rôznych výkonnostných úrovniach a pokiaľ sa radíte
k silovým a silovo vytrvalostným športovcom, určite by ste tento zdroj nemali
opomenúť. V takomto prípade iste zvolíte klasické zdroje polysacharidov ako je
ryža, zemiaky, ovsené vločky a pod. Možno vám však unikla jedna zaujímavá
obilnina, ktorá môže obohatiť váš jedálniček a športovcom ponúkne významné
benefity. O akej obilnine teda hovoríme? Je to jačmeň. O jačmeni sa tvrdí, že
je veľmi prínosnou potravinou pre silových športovcov. Popredný biológ a autor
niekoľkých kníh o športovej výžive a suplementoch Phil Embelton dokonca uvádza,
že jačmenná múka je možno najlepším zdrojom polysacharidov pre silových
športovcov.

Čo je jačmeň

Jačmeň patrí nielen medzi najstaršie poľnohospodárske plodiny pestované u
nás, ale aj na svete. Najstarší archeologický nález divokého jačmeňa pochádza z
doby 8 500 pred našim letopočtom.

Príbehy, v ktorých sú zmienky o jačmeni a pokrme z neho, existujú i v
najstaršej gréckej, indickej, židovskej, mezopotámskej alebo napríklad čínskej
mytológii. Veľmi významnú úlohu hral jačmeň u starých Grékov a Rimanov. Jačmenná
kaša bola v tej dobe bežným jedlom. Jačmeň dodával silu gladiátorom pri
súbojoch v aréne, ktorým sa tiež hovorilo “jačmeň-jedáci”. Jačmenné odvary sa
užívali tiež ako náhradná výživa kojencov a posilňujúci prostriedok pre
rekonvalescentov a ťažko chorých. V Tibete sa jačmeň stal základnou potravinou
v piatom storočí nášho letopočtu.

Použitie

Jačmeň je úžasne univerzálna obilnina s bohatou, ľahko orieškovou chuťou.

Pre mnoho zemí je jačmeň významnou potravinou. Jačmenné kaše sa značne
konzumujú v arabskom svete, ale aj napríklad v Škótsku. Pred niekoľkými
storočiami bol jačmeň u nás hlavnou mletou surovinou, používanou pre pekárske
účely, i keď pečivo nemalo charakter klenutého bochníku.

V klinickej výžive sa využíva pozitívny vplyv jačmeňa na tráviaci systém.
Jačmeň našiel použitie ako náhradná výživa kojencov a posilňujúci prostriedok
pre rekonvalescentov a ťažko chorých.

Veľkou výhodou jačmeňa, ako zdroja sacharidov, je jeho vplyv na
stabilizáciu hladiny krvného cukru. Po nástupe moderných technológií do
potravinárskeho priemyslu sa trh zaplavil potravinami s enormne vysokým
použitím bielej pšeničnej múky, čo prispieva k zvyšovaniu výskytu civilizačných
ochorení. Mohutné zvýšenie krvného cukru po jedle vedie k vyplaveniu prebytku
inzulínu zo slinivky brušnej (pankreasu). To má za následok premenu energie na
tukové zásoby, najmä v rizikovej oblasti pásu. Následkom vyplavenia prebytku
inzulínu nastáva skôr pocit hladu a dochádza k neuvedomelému prejedaniu v
nasledujúcom jedle. Opakované zvyšovanie hladiny krvného cukru po jedle má
okrem iného toxický vplyv na bunky tvoriace
výstelku ciev. Takýto jav môže urýchľovať
aterosklerotické procesy v organizme.

Medzi hlavné benefity konzumácie jačmeňa patrí:

Jačmeň je bohatým zdrojom:

menu