Zdravie iba z prírodných zdrojov!

Žiadne produkty v košíku.

Zdravie iba z prírodných zdrojov!

8 priaznivých účinkov B-komplexu

23.06.2020

Génová regulácia

Na udržanie zdravia potrebujeme každý deň zlomok kyseliny listovej. Telo však využíva toto malé množstvo kyseliny listovej na syntézu nových génov a buniek, napríklad počas období rastu a hojenia (1). Kyselina listová tiež pomáha opravovať poškodené gény, ktoré spomaľujú proces starnutia, a je potrebná na výrobu chemických zlúčenín nazývaných metylové skupiny (CH3), ktoré regulujú génovú aktivitu, napríklad potlačením génov podporujúcich rakovinu.

Srdcovo-cievne ochorenie

Nízka hladina kyseliny listovej (a niekedy nízka hladina B6 a B12) vedie k zvýšeniu hladiny homocysteínu v krvi, chemikálie, ktorá poškodzuje steny krvných ciev a vytvára pôdu pre ukladanie cholesterolu. V poslednej dobe vedci z University of Southern California dávali subjektom vysoké dávky vitamínov B-komplexu alebo placeba denne po dobu troch rokov. Tí, ktorí užívali vitamíny, mali podľa článku v podstatne menšie zhrubnutie stien krvných ciev (2).

Migrénové epizódy

Niektoré výskumy (3) naznačujú, že určité vitamíny B by mohli pomôcť zabrániť migréne. Vedci tiež naznačujú, že vitamín B-2 by mohol pomôcť predchádzať migréne ovplyvňovaním mitochondriálnej dysfunkcie, ktorá sa vyskytuje na bunkovej úrovni.

Depresia, úzkosť a nálada

Autori štúdie z roku 2018 uvádzajú, že hladiny vitamínu B-12 zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji a prezentácii depresie a úzkosti. Uvádzajú, že účastníci s depresiou alebo úzkosťou mali nižšie hladiny B-12 ako ich kontrolné náprotivky.

Vitamíny B-komplexu sú známe už od 40. rokov 20. storočia ako antistresové živiny. Mnoho vitamínov má priamy vplyv na náladu a vnímanie. Napríklad doplnky vitamínu B1 zlepšujú celkovú náladu; vysoké dávky vitamínu B3 (v kombinácii s vitamínom C) sa úspešne používala na liečbu schizofrénie. Vitamín B6 je potrebný na výrobu serotonínu, neurotransmitera s antidepresívnymi účinkami.

Metaanalýzou (4) sa zistilo, že vitamíny B môžu v určitých prípadoch pomôcť s depresiou. Vedci tvrdia, že pravidelné užívanie niektorých vitamínov B niekoľko týždňov až rokov by mohlo znížiť riziko relapsu depresie. Štúdia (5) v malom meradle v Indii tiež naznačovala, že nedostatky B-9 a B-12 zohrávajú úlohu pri depresii a úzkosti.

Krvný cukor

Biotín a vitamín B1 vynikajú svojou úlohou pri udržiavaní normálnej hladiny cukru v krvi. Vaše telo potrebuje biotín na výrobu inzulínu, hormónu, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Okrem toho biotín reguluje gény zapojené do metabolizmu glukózy, aminokyselín a mastných kyselín. Veľké množstvo biotínu môže znížiť hladiny triglyceridov a ukázalo sa, že kombinácia biotínu a pikolinát chrómu znižuje hladinu cukru v krvi. Tiež sa ukázalo, že vitamín B1 (100 mg trikrát denne) znižuje hladinu mikroalbuminúrie (proteín v moči) u ľudí s cukrovkou 2. typu.

Kognitívna funkcia

Približne jedna tretina seniorov trpí atrofickou gastritídou, stavom, ktorý interferuje s absorpciou vitamínu B12. Štúdie zistili, že nedostatok vitamínu B12 môže napodobňovať Alzheimerovu chorobu a iné typy demencie. V týchto prípadoch môže užívanie vitamínu B12 obnoviť kognitívne funkcie. V kombinácii s vitamínom B12 môžu byť užitočné ďalšie vitamíny B-komplexu, vrátane niacínu a kyseliny listovej.

Makulárna degenerácia

Vedci vo februári 2009 vo vydaní Archívu interného lekárstva uviedli, že veľké doplnkové množstvo vitamínov B-komplexu viedlo k 35% nižšiemu riziku výskytu makulárnej degenerácie spojenej s vekom u žien v priebehu siedmich rokov.

PMS

Niektoré dôkazy (6) naznačujú, že užívanie kombinovaného doplnku B-6 a vápnika zlepšuje príznaky pred-menštruačného syndrómu (PMS). Pri systematickom hodnotení a metaanalýze (7) sa tiež zistilo, že vitamín B-6 pomáha pri kontrole fyzických a psychologických symptómov PMS.

 

© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.

 

Referencie:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7891200/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26355679/
3. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/469529/abs/
4. https://www.cambridge.org/core/journals/international-psychogeriatrics/article/systematic-review-and-metaanalysis-of-randomized-placebocontrolled-trials-of-folate-and-vitamin-b12-for-depression/9DF1E65CA9BFE49370312D75C78BCEBF
5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405457718306260
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4794546/
7. http://eprints.skums.ac.ir/988/

menu